De demonstratie begon op het Museumplein in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

CETA-demonstranten met tractoren brengen reuring in P.C. Hooftstraat

Winkeliers in de P.C. Hooftstraat kijken met enige verwondering toe. Er lopen niet iedere dag 8000 demonstranten door de exclusieve Amsterdamse winkelstraat. Ze betogen tegen grote internationale handelsverdragen als CETA en TTIP.

"Waarom?", vraagt een van de verkopers zich af. "Een beetje apart om dit hier te doen. Een beetje onnodig. De meeste mensen weten niet eens waar het over gaat. TTIP, CETA, ik ken de afkortingen maar ik weet niet wat er in die verdragen staat. En ik denk een heleboel mensen in die betoging ook niet."

Maar dat gaat zeker niet op voor alle demonstranten. Huub de Rouw van vakcentrale FNV, in een met vakbondsleuzen behangen auto, vindt de handelsverdragen een slechte zaak. "Zeker als ze niet eerlijk zijn en alleen ten gunste zijn van grote multinationals."

'Waarom demonstreren tegen handelsverdragen in de PC weet ik ook niet'

Volgens de voorstanders kunnen de handelsverdragen veel banen opleveren, maar vakbondsman De Rouw gelooft daar weinig van. "Geen enkele vakbond is tegen banen, maar we hebben het laten uitrekenen door economen en het levert die banen helemaal niet op. Net zo goed als het niet het financiële voordeel oplevert. Als we mazzel hebben, levert het ons één procent voordeel op."

Ook Sieta van Keimpema van een organisatie van melkveehouders kent de handelsverdragen en ziet voor boeren en burgers geen voordelen in CETA en TTIP. "Het stimuleert oneerlijke handel. We hebben in Europa heel veel afspraken over hoe voedsel wordt geproduceerd. In Canada hebben ze hele andere voorwaarden die een veel lagere kostprijs opleveren. Eisen op het gebied van dierenwelzijn hebben ze niet, ze gebruiken medicijnen en hormonen die wij niet mogen gebruiken. Als hun producten straks zonder importheffing onze grens overkomen, zal dat ervoor zorgen dat er steeds meer Europese boeren afvallen, want die kunnen daar niet mee concurreren."

Dat boeren ook voordelen hebben als de wereldwijde handel door de nieuwe verdragen een impuls krijgt, gelooft Keimpema niet. "De politici zeggen dat de sector er beter van wordt. Maar dat geldt alleen voor de handel en de verwerkende industrie. Die worden er beter van. De boeren niet."

Vandaar dat tussen de andere demonstranten ook een aantal boeren met tractoren door de P.C. Hooftstraat rijdt. Waarom protesteren ze eigenlijk in die dure winkelstraat en niet in de politieke centra in Den Haag en Brussel? "Omdat het twee werelden zijn", zegt Keimpema. "Boeren zijn harde werkers die voor weinig geld zich inzetten. Op de P.C. Hooftstraat wordt vooral geld uitgegeven dat mensen overhebben."

Het publiek laat zich intussen niet weghouden uit de winkelstraat door de slogans en strijdliederen van de betogers. "Ik ben het een beetje aan het gadeslaan", zegt een man. "Het is eens een keer wat anders. Een beetje reuring in de P.C. Hooft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl