Iraakse troepen op weg naar Mosul
NOS NieuwsAangepast

VS dringt bij Irak aan om Turken bij slag om Mosul te betrekken

In Bagdad heeft de Amerikaanse minister Carter van Defensie met de Iraakse premier Abadi overlegd over de slag om Mosul. De Verenigde Staten willen dat Turkije wordt betrokken bij het offensief, maar Abadi wil geen Turkse hulp bij de strijd.

Turkije wil al langer een actieve rol bij de strijd om de IS-stad, maar Abadi herhaalde vandaag dat hij daar geen behoefte aan heeft, althans voorlopig. "Maar zodra we hulp nodig hebben, zullen we die inroepen van Turkije of andere landen in de buurt."

Gisteren zei Carter nog dat de Turkse en Iraakse regering een principe-akkoord hadden gesloten over Turkse betrokkenheid. De soennitische Turken zijn bang dat de Koerdische strijders en sjiitische moslims in het machtsvacuüm springen dat ontstaat bij de bevrijding van Mosul.

5 kilometer

Volgens een Koerdische minister zijn Iraakse strijdkrachten Mosul tot op 5 kilometer genaderd. Wel sprak hij in een interview met persbureau Reuters de verwachting uit dat de strijd nog geruime tijd zal duren.

Terwijl het Iraakse leger successen boekt ten oosten en zuidoosten van de stad, wordt er noordelijk nog zwaar gevochten met IS. Een zwavelfabriek nabij de Iraakse vliegbasis Qayyarah is hierbij twee dagen geleden in brand gestoken. Omdat de wind vanmiddag is gedraaid, moeten Amerikaanse troepen die op de basis verblijven gasmaskers dragen tegen de giftige dampen die bij de brand zijn vrijgekomen. Ziekenhuisbronnen hebben tegen Reuters gezegd dat bijna 1000 mensen zijn behandeld vanwege ademhalingsproblemen.

Duizend mensen met ademhalingsproblemen door brand bij Mosul

Dorpen ingenomen

Het Iraakse leger heeft het dorp Hamdaniyah, ten zuidoosten van Mosul, ingenomen. Voor het dorp bijna volledig werd vernietigd door de strijd met IS, woonden er veel christenen. De Iraakse troepen hebben er nu de Iraakse vlag gehesen. Verwacht wordt dat IS-strijders nog zullen proberen het leger te verdrijven.

Het dorp is grotendeels onbewoond en naar verluidt ligt het er vol met mijnen. Strijders van IS hebben vanmorgen het vuur geopend op het Iraakse leger. Aan beide kanten zijn geen gewonden gemeld.

Eerder deze week heeft het leger ten oosten van Mosul succes geboekt met de inname van het dorp Bartella.

Wraakactie

Gisteren vielen militanten van IS verschillende doelen in en rond de stad Kirkuk aan. De aanval wordt gezien als een vergelding voor het grootschalige offensief op Mosul. Vanmorgen werd de IS-aanval in Kirkuk afgeslagen. De Nederlandse oorlogsjournalist Bud Wichers raakte gewond aan zijn arm nadat een scherpschutter hem onder vuur had genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl