Het team van Catalonië
NOS SportAangepast

Niet Spanje, maar Catalonië is eerste tegenstander korfballers

Voor de Nederlandse korfballers begint het EK in Dordrecht vanavond (18.30 uur) met een wedstrijd tegen Catalonië. Inderdaad Catalonië... En niet Spanje. Dat is zeker niet voor het eerst, want Catalonië was in 2002 zelfs gastland. Toch blijft het opmerkelijk dat een deelstaat en niét een land meedoet aan een Europees kampioenschap.

Jose Álvarez, die in de Nederlandse competitie speelt voor DVO in Bennekom, is een van de sterspelers van de Catalanen.

José Alvarez, sterspeler van Catalonië

Waarom doen jullie als Catalonië mee en niet als Spanje?

"Omdat er alleen in Catalonië gekorfbald wordt. Daar wordt het trouwens ook op z'n Nederlands 'korfbal' genoemd. De rest van Spanje kent de sport niet eens. Als ik zeg dat ik international ben, dan moet ik op Youtube laten zien wat korfbal is. Daarom spelen we niet voor Spanje."

"In Catalonië hoef ik steeds minder vaak uit te leggen wat ik doe. Ik denk dat er nu zo'n duizend Catalaanse korfballers zijn. En die zijn best een beetje trots op mij omdat ik de stap naar de Nederlandse competitie heb gemaakt, dat is toch het hoogste niveau in de wereld."

En dan is Oranje vandaag de tegenstander.

"Ja, daar kijken we erg naar uit, maar het wordt heel, heel, héél moeilijk, zo niet onmogelijk om van Nederland te winnen. We gaan er het beste van maken. Het zou een ontzettend goed resultaat zijn als we met minder dan tien punten verschil verliezen."

De Nederlandse korfbalselectie

Wat is jullie doel dit Europees kampioenschap?

"Wij willen achter Nederland tweede worden in de poule en dus de halve finales halen. Het uiteindelijke doel is om brons te winnen. We hebben nog nooit een medaille gehaald op een groot toernooi. Met een vierde plaats op het WK van 2010 waren we daar dichtbij, dus het zou prachtig zijn als we dit keer wel een medaille halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl