Maart 2016: Marcel Hirscher met de trofee van de algemene wereldbeker
NOS SportAangepast

Wie houdt Marcel Hirscher van z'n zesde opeenvolgende wereldbeker af?

Wie gaat Marcel Hirscher van zijn zesde algemene wereldbeker afhouden? Dat is misschien wel de hamvraag voor het komende skiseizoen, dat vandaag begint. De 27-jarige Oostenrijker is sinds 2012 al vijf keer achter elkaar de beste allround skiër in de wereld. Niemand wist dat te presteren in de 49-jarige geschiedenis van FIS World Cup.

Bij de vrouwen won alleen z'n landgenote Annemarie Moser-Pröll zes keer de algemene wereldbeker, maar nooit achter elkaar. Bij de mannen won de Luxemburgse Oostenrijker Marc Girardelli vijf keer de algemene wereldbeker.

Hirscher: beetje nerveus voor nieuw skiseizoen

Het doel van Marcel Hirscher dit seizoen is duidelijk: de Oostenrijker wil zich aan het eind van het seizoen in het Amerikaanse Aspen opnieuw tot de beste skiër van het seizoen laten kronen. Daarmee zou hij, nog altijd een halve Nederlander, de beste skiër in de geschiedenis worden.

Noorwegen

Concurrentie voor Hirscher komt er vooral uit Noorwegen. Slalomspecialist Henrik Kristoffersen (22), allrounder Kjetil Jansrud (31) en tweevoudig winnaar van de algemene wereldbeker Aksel Lund Svindal (33) zijn de uitdagers.

Vorig seizoen viel Svindal al in januari uit met een knieblessure, maar de Noor heeft ambitie om het Hirscher moeilijk te maken. Helemaal klaar voor de strijd is hij nog niet na zijn laatste blessure. "Het herstel gaat langzamer dan ik had gedacht. Echt voluit lijk ik nog niet te kunnen."

De afstemming met m'n nieuwe ski's, schoenen en bindingen loopt nog niet echt lekker.

Marcel Hirscher

Jansrud heeft veel tijd geïnvesteerd in de reuzenslalom en daarop moet hij punten halen om slalom en reuzenslalomspecialist Hirscher bij te kunnen blijven. "Mijn rugproblemen heb ik onder controle, dus ik heb goede hoop."

Outsider Pinturault

Kristoffersen, vorig seizoen goed voor zes slalomzeges, moet vooral meer punten gaan halen op de reuzenslalom en de combinatie, alleen dan kan hij opnieuw meedoen om de grote kristallen trofee. En eigenlijk geldt dat ook voor de Franse outsider Alexis Pinturault. Ook de Fransman heeft ambitie in het algemene wereldbekerklassement.

Vooralsnog lijkt Hirscher opnieuw de te kloppen man. Alhoewel, de Oostenrijker zit nog niet helemaal lekker in z'n vel. "De afstemming met mijn nieuwe ski's, schoenen en bindingen loopt nog niet echt lekker. Ook hier in Sölden niet."

Lindsey Vonn

Bij de vrouwen zal Lindsey Vonn de start van het wereldbekerseizoen in het Oostenrijkse Sölden aan zich voorbij laten gaan. Vandaag wordt er traditioneel begonnen met de reuzenslalom, de Amerikaanse concentreert zich dit jaar alleen op de snelle disciplines (de afdaling en Super G).

De laatste maanden herstelde Vonn van een knieblessure (opgelopen in februari) en publiceerde ze een boek: 'Strong is the new beautiful.'

Lara Gut

Waarschijnlijk is de Zwitserse Lara Gut de grootste kandidaat om de algemene wereldbeker opnieuw te winnen. Gut is fit, draaide een vlekkeloze zomer en lijkt rust te hebben gevonden in het feit dat ze afgelopen winter de beste was.

Allrounder Fenninger

Blessures van haar concurrenten daargelaten. Vonn raakte in februari dit jaar geblesseerd. Anna Fenninger (tegenwoordig Veith), een echte allrounder, miste het hele vorige seizoen dankzij een zware knieblessure en is ook nu nog niet fit: "Ik ga nog zes weken trainen om in Noord-Amerika (eind november, red.) sterk voor de dag te komen."

Daarnaast maakte nog zo'n allrounder, de Sloveense Tina Maze, deze week bekend dat ze begin volgend jaar stopt met de skisport. De weg lijkt vrij voor titelprolongatie voor Lara Gut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl