Nicolai Jørgensen en Kasper Dolberg
NOS VoetbalAangepast

Deense smaakmakers in de spits: Jørgensen vs Dolberg

Spelers van Scandinavische komaf zijn al decennia lang graag geziene gasten bij veel eredivisieclubs. Zowel Feyenoord als Ajax speelt dit seizoen met een Deense spits; in Rotterdam wordt Nicolai Jørgensen steeds populairder en in Amsterdam is de ster van Kasper Dolberg rijzende.

De een is 25, de ander is 19. De een is 'al' bezig aan zijn vijfde club, de ander komt pas net kijken. Veel vergelijkingen zijn er - behalve hun afkomst - niet te maken tussen Jørgensen en Dolberg, vooralsnog twee smaakmakers dit seizoen.

Jørgensen begon zijn loopbaan bij Akademisk Boldklub, een club onder de rook van Kopenhagen. Bayer Leverkusen durfde het aan met de jonge Deense spits, maar een groot succes werd het niet: in tien wedstrijden kwam hij niet tot scoren.

Hij werd verhuurd aan 1. FC Kaiserslautern, maar ook daar wist hij het net niet te vinden. Terwijl zijn periode in Duitsland nog zo hoopvol begon: in de voorbereiding was hij in 45 minuten vier keer trefzeker.

De carrière van Nicolai Jørgensen

PeriodeClubWedstrijden (doelpunten)Gemiddelde
2016-hedenFeyenoord9 (7)0,78
2012-2016FC Kopenhagen99 (43)0,43
2011-20121. FC Kaiserslautern5 (0)0
2010-2012Bayer Leverkusen10 (0)0
2008-2010Akademisk Boldklub32 (6)0,19

"Het was goed besteed schoolgeld. Ik heb geleerd wat er bij komt kijken als je een professionele voetballer bent", zegt Jørgensen over zijn periode in Duitsland. "Daarna ben ik naar huis gegaan, omdat ik aan spelen wilde toekomen. In Kopenhagen heb ik nog meer geleerd."

In zijn eigen hoofdstad begon Jørgensen erop los te scoren. In bijna honderd competitiewedstrijden haalde hij een moyenne van 0,43. Feyenoord besloot een kijkje te nemen in Kopenhagen en uiteindelijk de buidel te trekken.

Jørgensen hoopt in de voetsporen te treden van Jon Dahl Tomasson, die in Rotterdam-Zuid een publiekslieveling werd. "Ik heb zelf besloten naar Feyenoord te gaan, maar ik heb met hem gesproken en hij zei dat Feyenoord een fantastische club is."

  • Pro Shots
    Nicolai Jorgensen redt punt voor Feyenoord
  • ANP
    Nicolai Jorgensen, de maker van de 1-0
  • ANP Pro Shots
    Nicolai Jørgensen tijdens een training
  • ANP Pro Shots
    Nicolai Jørgensen zet handtekeningen
  • Pro Shots
    De nieuwe aanwinsten van Feyenoord: Brad Jones, Nicolai Jorgensen en Justin Bijlow
  • ANP
    Nicolai Jorgensen

Dolberg doet zijn best

De zes jaar jongere Dolberg heeft een bescheidener cv dan zijn landgenoot. Ajax plukte de tiener in 2015 weg bij Silkeborg IF. Eind dat jaar mocht hij van Frank de Boer mee op trainingskamp naar Turkije en De Boers opvolger Peter Bosz ziet het ook in Dolberg zitten.

Inmiddels is Dolberg bijna niet meer weg te denken uit het elftal. "Ik heb de kans gekregen en heb mijn best gedaan", aldus Dolberg. "Maar het is niet zo dat ik veel beter ben geworden dan twee maanden geleden en nu een heel andere speler ben."

  • ANP
    Kasper Dolberg
  • ANP
    Kasper Dolberg voor de eerste training
  • ANP
    Kasper Dolberg in duel met Jose Angel Cresp
  • ANP Pro Shots
    Kasper Dolberg tijdens het trainingskamp in Turkije
  • ANP Pro Shots
    Kasper Dolberg tijdens een trainingskamp in Oostenrijk
  • Ajax.nl
    Edwin van der Sar, Kasper Dolberg en Marc Overmars

Eind juli was Dolberg van waarde tegen PAOK, in de cruciale wedstrijd in de voorronde van de Champions League. Ajax bereikte het hoofdtoernooi niet, moest verder in de Europa League en ook daarin was Dolberg tegen Standard Luik belangrijk.

"Ik snap de manier van spelen van Ajax steeds beter en het voelt natuurlijker dan vroeger", aldus Dolberg, die nog niet zo lang in Nederland woont. "Het was niet makkelijk. Het eerste jaar zat ik in een gastgezin en dat was erg prettig. Nu ken ik alles een stuk beter en raak ik gewend aan Nederland."

Dolberg vs. Jørgensen

JørgensenDolberg
Doelpunten74
- kopbal01
- binnen de 1662
- buiten de 1612
Assists30
Wedstrijden98
Minuten gespeeld759439
Schoten (op doel)35 (14)18 (9)
Feyenoord-Ajax, zondagmiddag 14.30 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl