Iraakse troepen op weg naar Mosul
NOS Nieuws

Amerikaanse militair gesneuveld bij Mosul

In de strijd om Mosul is een Amerikaanse militair gesneuveld. Hij kwam om toen zijn pantserwagen ten noorden van de belegerde stad op een bermbom reed.

De omgekomen militair hielp Koerdische peshmerga's bij het opruimen van boobytraps in heroverd gebied. Ongeveer honderd Amerikaanse militairen bieden ondersteuning aan Iraakse troepen, al levert de VS geen fronttroepen. In totaal zijn er nog zo'n 5000 Amerikaanse manschappen in het land.

Het is de eerste Amerikaanse militair die omkomt in de opmars naar Mosul. In totaal zijn er sinds oktober 2015 vier Amerikanen omgekomen in de strijd tegen Islamitische Staat.

Dodental onbekend

Het is onbekend hoeveel doden er in totaal zijn gevallen in de strijd om Mosul, die maandag losbarstte. Er is geen officieel dodental van Iraakse troepen of IS-strijders. President Abadi zei gisteren dat de opmars voorspoediger verloopt dan gepland.

Naar verwachting zal de strijd in Mosul weken duren. De miljoenenstad werd in 2014 veroverd door IS en de terreurorganisatie heeft veel tijd gehad om zich voor te bereiden op een aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl