Koning Salman bin Abdulaziz van Saudi-Arabië
NOS NieuwsAangepast

Pensioenfonds ambtenaren stapt in oliestaat

Het pensioenfonds van ambtenaren, ABP, heeft staatsleningen van Saudi-Arabië aangekocht. De investering is pikant. Eerder zei het pensioenfonds dat het duurzaam en meer verantwoord wil beleggen.

Saudi-Arabië haalde deze week voor het eerst in de geschiedenis dollars op bij investeerders door staatsleningen te verkopen, in totaal voor 17,5 miljard dollar (16 miljard euro). Het land kampt met een begrotingstekort door veel lagere olie-inkomsten vanwege de lage olieprijs.

De oliestaat is omstreden, onder meer vanwege schending van de mensenrechten. De belangrijkste inkomstenbron voor het land is de olie-industrie.

Gecompliceerd

ABP heeft een vermogen van 381 miljard euro. Pensioenuitvoerder APG beheert dat vermogen en belegt een deel.

APG zag ervan af om te investeren in Saudi-Arabië, maar toch is er pensioengeld van de ambtenaren in Saudi-Arabië terechtgekomen. APG maakt namelijk ook gebruik van externe partijen die het geld beleggen. Een aantal van die partijen hebben wel besloten om in de staatsleningen te stappen. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat.

"Het is een gecompliceerde situatie", zegt een woordvoerder van APG. Hij zegt dat de externe managers de vrijheid hebben om andere investeringskeuzes te maken. Toch wil APG binnenkort een gesprek met de partijen over de investering.

"We willen van ze weten of ze het aspect duurzaam en verantwoord beleggen hebben meegenomen in hun overweging om in Saudi-Arabië te investeren."

Andere fondsen

Ook het pensioenfonds voor medewerkers in de metaal is in Saudi-Arabië gestapt. "We hebben een uitsluitingsbeleid. Saudi-Arabië staat niet op de lijst met landen die we uitsluiten", zegt een woordvoerder.

Het pensioenfonds voor medewerkers in de zorg, Zorg en Welzijn, is niet ingestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl