Klaas Otto (links) tijdens de behandeling van zijn zaak op 13 oktober in Breda
NOS NieuwsAangepast

Defensiecontact van oud-No Surrender-voorman weer vrij

De defensiemedewerkster die bij de politie was aangegeven omdat zij informatie zou hebben doorgespeeld aan oud-voorman Klaas Otto van motorclub No Surrender, is weer op vrije voeten. De vrouw van 38 werd maandag aangehouden. Ze werd ervan verdacht dat ze politie-informatie had gelekt in de periode dat zij en Otto een relatie hadden.

Het Openbaar Ministerie heeft de vrouw nu na drie dagen vrijgelaten. Ze wordt niet langer verdacht van schending van het ambtsgeheim.

Volgens een woordvoerder blijft de verdenking van valsheid in geschrifte wel bestaan, omdat ze documenten zou hebben vervalst. Om welke documenten het gaat, is niet bekendgemaakt. Eerder zei het Openbaar Ministerie dat het onderzoek was gebaseerd op documenten die Otto zelf heeft aangeleverd.

Arrestatieteam

Het OM zegt verder dat uit de verhoren van de vrouw niet is gebleken dat ze vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er acties van het arrestatieteam zijn gefrustreerd door haar toedoen.

Volgens De Telegraaf werkt de vrouw op een medische afdeling van een kazerne. Vanuit die kazerne wordt ook een arrestatieteam van de politie aangestuurd. De verdenking was onder meer dat ze tijdens haar maandenlange relatie met Otto informatie heeft doorgespeeld over het politieonderzoek aan hem en No Surrender.

Dankzij die informatie zou Otto onder meer weten in welke burgerauto's leden van het arrestatieteam reden. Ook zou hij via de vrouw een pas hebben gekregen waarmee hij zich op internationale luchthavens als defensiemedewerker kon legitimeren.

Verdenking van corruptie

De politie bevestigde maandag dat in mei een man zich op het politiebureau in Bergen op Zoom had gemeld die vertelde dat een medewerkster van Defensie corrupt was. De politie is daarop een onderzoek begonnen. Het leidde maandag tot de arrestatie van de vrouw.

Volgens de woordvoerder van het OM is er overigens geen sprake van dat de vrouw vals is beschuldigd. De verdenking dat ze valsheid in geschrifte heeft gepleegd, blijft wel degelijk bestaan, maar ze wordt niet langer verdacht van schending van het ambtsgeheim. Het OM benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond.

'Vasthouden niet langer nodig'

Dat de defensiemedewerkster nu toch weer op vrije voeten is, heeft volgens het OM te maken met de verklaring die de vrouw heeft afgelegd. Ook is de inschatting gemaakt dat met het langer vasthouden van haar er niet veel meer wordt bereikt in het onderzoek.

Klaas Otto zelf zit sinds begin juli vast op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl