Philip Green en zijn dochter
NOS NieuwsAangepast

Britse zakenman en miljardair verliest zijn riddertitel

Het Britse parlement heeft in een unieke zaak besloten de zakenman en miljardair Philip Green zijn riddertitel af te nemen. De stemming is niet bindend, maar het is een stevig signaal. Green liet zijn winkelketen BHS failliet gaan, waardoor 11.000 mensen hun baan verloren.

Green kreeg de titel Sir in 2006 voor zijn verdiensten voor de detailhandel. Green was vijftien jaar eigenaar van de keten van 180 warenhuizen, die al sinds 1920 bestaat. Vorig jaar verkocht hij het noodlijdende bedrijf voor 1 dollar aan een ondernemer die erom bekendstaat dat hij bedrijven failliet laat gaan. Dat gebeurde inderdaad. Naast het verlies van hun baan kampen de oud-werknemers ook met een pensioengat.

In een drie uur lang debat hakten parlementariërs van links tot rechts in op de zakenman. Green werd onder meer vergeleken met Napoleon en de vroegere mediatycoon Robert Maxwell. Een speciale commissie moet nu het officiële besluit nemen. Alleen koningin Elizabeth kan nog bepalen dat hij de titel toch mag houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl