Frank de Boer tijdens de persconferentie
NOS VoetbalAangepast

Vijf voor twaalf voor De Boer in Europa: voelt als Formule 1

Het Europese avontuur van Frank de Boer is pas kort onderweg, toch is het al vijf voor twaalf voor Inter in de Europa League. De ploeg is na twee speelronden nog puntloos en daarom is een overwinning op Southampton broodnodig.

Het huwelijk tussen De Boer en de Europa League kan niet goed genoemd worden. Bij Ajax kwam hij in zes seizoenen uit in de Europa League - vaak na in de Champions League begonnen te zijn - maar geen enkele keer kwam hij verder dan de achtste finales.

Frank de Boer

Dieptepunt

Vorig jaar beleefde De Boer een dieptepunt in Europa, door met Ajax niet eens de groepsfase te overleven. Tijdens zijn laatste Europese wedstrijd in dienst van Ajax kwam zijn ploeg in Amsterdam niet voorbij Molde FK: 1-1.

In totaal speelde De Boer 22 wedstrijden op het tweede niveau in Europa en slechts acht keer wist hij te winnen. Vier keerde speelde Ajax onder zijn leiding gelijk in de Europa League en tien keer werd er verloren.

Frank de Boer in de Europa League

SeizoenFaseUitgeschakeld door
2015/2016GroepsfaseMolde FK, Celtic, Fenerbahçe
2014/2015Achtste finalesDnipro Dnipropetrovsk
2013/2014Zestiende finalesRed Bull Salzburg
2012/2013Zestiende finalesSteaua Boekarest
2011/2012Zestiende finalesManchester United
2010/2011Achtste finalesSpartak Moskou

Ook bij Inter wil het nog niet vlotten in de Europa League. Tijdens de eerste speelronde was het Israëlische Hapoel Beer Sheva in Milaan met 2-0 te sterk en drie weken geleden liep de ploeg van De Boer op bezoek bij Sparta Praag tegen een nieuwe zeperd op (3-1).

Inter staat in groep K onderaan en vanavond komt koploper Southampton op bezoek in Giuseppe Meazza. De Boer moet drie punten pakken om zicht te houden op een langer verblijf in de Europa League. En om zijn toekomstperspectief te verbeten, want het is opnieuw onrustig in Milaan.

La Gazzetta dello Sport, de sportkrant van Milaan, stelt zelfs dat De Boer 'alles riskeert' en dat 'het lijden van een nederlaag verboden is'.

De krantenkoppen van La Gazzetta dello Sport

De laatste drie duels gingen allemaal verloren voor Inter; afgelopen weekend verloor de voormalige grootmacht zelfs in eigen huis met 2-1 van het bescheiden Cagliari. "Het voelt alsof ik meedoe aan de Formule 1", aldus De Boer. "Die constante tijdsdruk terwijl je moet verbeteren in een korte tijd. En in het voetbal heb je niet veel tijd."

Italiaanse media vroegen De Boer hoelang het duurt voordat hij alles op orde heeft. "Dat is moeilijk te zeggen. Twee weken, misschien wel vier. Het is afhankelijk van hoelang het team erover doet om te leren en te verbeteren. We weten dat de resultaten niet goed zijn, maar we zijn begonnen aan een project en ik geloof in dit team."

Frank de Boer voelt zich soms net een Formule 1-coureur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl