Intrekken uitkeringen van jihadstrijders wordt makkelijker
Het wordt makkelijker om de uitkeringen, toeslagen en studiefinanciering te stoppen van mensen die naar het buitenland reizen en zich daar aansluiten bij een terroristische organisatie. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De maatregel was al eerder aangekondigd en na raadpleging van diverse instanties zijn de ministers Asscher en Bussemaker en staatssecretaris Wiebes nu met concrete plannen gekomen.
Ingewikkeld en tijdrovend
Ze erkennen dat het nu ook al mogelijk is om uitkeringen en toeslagen in te trekken, en dat dit in de praktijk ook is gebeurd. Maar voor de ene uitkering is het juridisch makkelijker dan voor de andere om deze te beëindigen.
Zo zijn er uitkeringen die al gestopt kunnen worden als iemand om welke reden dan ook naar het buitenland gaat. Maar er zijn ook gevallen waarin intrekking ingewikkeld en tijdrovend is, en er bestaan ook uitkeringen die waarschijnlijk zelfs helemaal niet kunnen worden beëindigd.
AIVD
Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken en om de lacunes op te heffen, wil het kabinet nu in de wet opnemen dat "een gegrond vermoeden van uitreizen met het oog op deelname aan een terroristische organisatie" een zelfstandige grond vormt om de financiële bijdrage direct in te trekken. Het nieuwe systeem moet gelden voor alle sociale zekerheidsuitkeringen, toeslagen en studiefinanciering.
De uitkerende instanties gaan af op mededelingen van bijvoorbeeld de AIVD of de politie, en hoeven zelf geen onderzoek meer te doen. Tegen de intrekking staan bezwaar bij de instantie en beroep bij de rechter open.
Het kabinet benadrukt dat het in het belang van de nationale veiligheid is om te voorkomen dat de overheid direct of indirect een financiële bijdrage levert aan mensen die zich bezighouden met terroristische organisaties. Beëindiging van de uitkering is ook een prikkel om het uitreizen te ontmoedigen, vinden de bewindslieden.