NOS VoetbalAangepast

AZ ook tegen Maccabi nog zonder Vlaar

Van den Brom: een alles-of-nietswedstrijd

AZ kan donderdag tegen Maccabi Tel Aviv nog niet beschikken over Ron Vlaar. De verdediger is niet voldoende hersteld van zijn kuitblessure. "Hij is nog niet klaar om dat te brengen wat van hem gevraagd wordt in zo’n wedstrijd", zei coach John van den Brom woensdag op de persconferentie.

"We hebben bewust een programma met Ron afgedraaid om hem fit te krijgen morgen, maar hij blijft last houden van zijn kuit. Ik durf nog niet te zeggen of hij zondag (in Groningen, red.) wel kan spelen."

Eerder werd al bekend dat Jahanbakhsh niet in de wedstrijdselectie van de Alkmaarders zit. De Iraniër loopt het risico in de toekomst niet meer voor zijn land te mogen uitkomen, als hij tegen een Israëlische ploeg speelt. Het Iraanse regime erkent Israël niet.

'Alles-of nietswedstrijd'

De derde groepswedstrijd is een belangrijke voor AZ, na de remise thuis tegen Dundalk (1-1) en de nederlaag bij Zenit (5-0). "We hebben de tegenstander goed bestudeerd. Zowel voor Maccabi als ons is het een alles-of-nietswedstrijd. Ik denk ook dat we de wedstrijd zo moeten benaderen. Aan de andere kant; je moet niet vanaf de eerste minuut als een gek naar voren lopen, met alle risico’s van dien."

Op de vraag of Van den Brom een andere speelwijze gaat hanteren, blijft de coach vaag. "Als je een aantal spelers niet hebt, kun je verschillende kanten op." Meer details geeft Van den Brom niet prijs.

"We moeten twee keer winnen, wil je nog een rol spelen. Dan heb je nog iets in de hand. Gebeurt dat niet, dan kun je er bijna zeker van zijn dat je niet gaat overwinteren in Europa."

Twee keer winnen is haast een utopie deze weken, want de Alkmaarders wonnen al vier duels op rij niet. In de competitie speelde AZ drie keer gelijk, tegen achtereenvolgens thuis tegen Go Ahead Eagles (2-2), uit bij Sparta (1-1) en thuis tegen Vitesse (2-2) en in Europa was er de zeperd in Rusland.

"Ik voel geen paniek. We weten waar we met z'n allen mee bezig zijn. Dat het beter kan en beter moet, geloof me, daar zijn we met z'n allen wel van overtuigd."

Wout Weghorst met masker bij de training

Stand groep D na twee speelronden

1FC Zenit (Rus)69-3
2Dundalk (Ier)42-1
3AZ11-6
4Maccabi Tel Aviv (Isr)03-5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl