Aangepast

'Toen ik vanochtend wakker werd, had ik 100.000 euro minder dan gisteren'

Hoe het kan weet niemand, maar de Nederlandse bitcoin-variant gulden is in korte tijd enorm veel meer waard geworden. Sinds begin oktober is één gulden-coin bijna tien keer meer waard geworden. Wessel was er op tijd bij en zag hoe zijn 3000 euro 25.000 euro werd.

"Ik heb een risico genomen en dat heeft goed uitgepakt. Midden september heb ik 400.000 guldens ingeslagen voor 3000 euro en eergisteren heb ik die 3000 euro weer laten uitkeren. Nu staat er tussen de 24- en 26.000 euro aan guldens op mijn account. Maar doordat de waarde van een gulden-coin steeds een paar cent verschilt, schommelt het soms duizenden euro's."

In oktober is de waarde van de gulden-coin bijna vertienvoudigd.

Tim, een Nederlander met één van grotere gulden-portemonnees, stapte in juni met 15.000 euro in en zit nu op "rond de 400.000 en 500.000 euro". "Maar toen ik vanochtend wakker werd, had ik 100.000 euro minder dan gisteren. Dus zo extreem fluctueert het."

"Vooral doordat veel mensen elkaar vertellen over de gulden, neemt die zo in waarde toe. Veel meer mensen kopen ze, dus wordt de vraag groter en de prijs automatisch hoger. Een andere verklaring heb ik er echt niet voor", zegt Tim.

Je wil niet dat één euro vandaag een pak melk oplevert, je er morgen een auto mee kunt kopen en de dag erna niet eens een suikerklontje.

Jaap Henk Hoepman, computerwetenschapper

Om die reden, de grote verschillen in waarde, waarschuwt computerwetenschapper Jaap Henk Hoepman voor investeren in bitcoins of altcoins. "Er kleeft een soort gratis geld-imago aan. Maar gratis geld bestaat niet. Een betaalmiddel zou niet zo in waarde moeten fluctueren."

Je wil niet dat één euro vandaag een pak melk oplevert, je er morgen een auto mee kunt kopen en de dag erna niet eens een klontje suiker. Doordat bitcoins of altcoins geen vaste waarde hebben, zijn ze zeer ongeschikt als betaalmiddel. Daarom is het een gok om in te stappen. Want als mensen winst maken, maken er op den duur ook mensen verlies."

Rijk (geen grap) bedacht de gulden-coin

Rijk Plasman (32), bedacht de bitcoin-variant gulden twee jaar geleden. "Het gaat inderdaad de goede kant op met de waarde van de gulden-coins, maar ik heb geen idee hoe het komt. We maken geen reclame, dus daar komt het niet door. De enige verklaring die ik ervoor kan geven is mond-tot-mond reclame."

"De gulden-coin werkt min of meer volgens hetzelfde principe als de bitcoin, maar het grote verschil is dat we de Gulden begrijpelijk willen houden. De bitcoin is er nu 7 jaar en ik denk dat 99,99 procent van de Nederlanders geen bitcoins heeft. De techniek is prachtig, revolutionair, maar er is begrijpelijke taal bij nodig. Daar focussen wij ons erg op."

"En wat we willen bereiken ligt veel verder dan dit. De gulden-coin moet uiteindelijk in handen komen van alle Europeanen. De gulden moet een valuta worden die je op heel veel plekken kunt gebruiken. Dat is mijn droom. "

Deel artikel: