President Indonesië: chemische castratie zal pedofilie vernietigen
De Indonesische president Joko Widodo heeft naar eigen zeggen de oplossing voor pedofilie: chemische castratie. "Wij zullen de maximale straf uitdelen voor seksuele misdrijven", zegt hij in een interview met BBC.
De veroordeelde pedofielen moeten medicatie nemen die hun libido zal verlagen. Hun interne geslachtsorganen blijven daarmee intact.
Widodo introduceerde afgelopen mei het wetsvoorstel, na een serieverkrachting en moord op een 14-jarig meisje. Binnen het parlement werd er fel over het voorstel gediscussieerd, maar eerder deze maand is de wet alsnog aangenomen.
Genezen
Volgens de president kunnen veroordeelde pedofielen door deze behandeling 'genezen'. Zijn doel is om pedofilie op den duur volledig te vernietigen. "We zullen streng en hard zijn", zegt Widodo.
In Indonesië komen de meeste gevallen van pedofilie niet aan het licht omdat mensen er niet alert op zijn, vertelt Zuidoost-Azië correspondent Michel Maas. "Hier worden pedofielen nog gezien als een raar soort mensen, zoals veel mensen hier ook geloven dat homoseksualiteit een kwaal is die genezen kan worden".
Jarenlang wisten Indonesiërs niet wat pedofilie was, maar dat begint volgens Maas te veranderen. Schaamte speelt nog altijd een rol en vaak blijken daders geen vreemdelingen, maar juist mensen uit de eigen kring van het slachtoffer. In de gevallen die wel het nieuws halen, worden buitenlanders vaak als dader aangewezen.
In Indonesië is het echter niet gebruikelijk dat burgers in het openbaar reageren op zulke wetten. Ook nu is dat niet het geval. "Burgers reageren hier eigenlijk nooit, alleen kleine actiegroepen. De mensen zijn het er bij voorbaat mee eens, de meningen worden eigenlijk voor hen gecreëerd", zegt Maas.
De Indonesian Doctors Association is een van de partijen die wel reageert op de nieuwe wet. "Chemische castratie zal pedofilie niet genezen en gaat bovendien tegen de mensenrechten in", laten zij weten.
Militaire dokters
Voor Widodo is het geen probleem als artsen weigeren mee te werken. "Het is prima als er dokters zijn die het niet willen doen. Dan gebruiken we gewoon anderen, bijvoorbeeld militaire dokters".
De discussie onder het volk blijft uit, maar er is wel angst. "Burgers maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van justitie. Mensen worden soms veroordeeld zonder dat er echt hard bewijs is", vertelt Maas.
Een voorbeeld daarvan zijn twee jongens die veroordeeld zijn voor verkrachting op een school. Maas: "Het enige bewijs was een magische steen, een geheime kamer die niemand heeft kunnen vinden en een verklaring van een 5-jarig jongetje. Mensen zijn bang dat onschuldige veroordeelden de dupe worden van deze wet."