Jan-Arie van der Heijden (l) in duel met Mikhail Rosheuvel (r) van Roda
NOS VoetbalAangepast

Feyenoorder Van der Heijden voorbeeld voor wisselspelers

In het schijnbaar onkreukbare Feyenoord is Jan-Arie van der Heijden een constante factor. Althans, de afgelopen maand. In het begin van het seizoen was Van der Heijden nog geen basisspeler. "Ik wist dat de ommekeer zou komen", aldus 28-jarige verdediger. Zijn trainer roemt hem als voorbeeld voor andere spelers.

In de zomer van 2015 was Van der Heijden van plan zijn transfervrije status te verzilveren met een overgang van Vitesse naar het buitenland. Clubs uit Spanje en Duitsland hadden belangstelling. maar toen Feyenoord kwam, koos Van der Heijden voor een transfer naar De Kuip.

Van der Heijden: wist dat ommekeer zou komen

Van der Heijden speelde in de eerste helft van het afgelopen seizoen nog veelvuldig, maar verloor zijn plek in de tweede seizoenshelft. Slechts vijf optredens, waarvan drie als invaller. Bij de start van dit seizoen moest Van der Heijden op zijn beurt wachten, maar toen Terence Kongolo op bezoek bij Excelsior geblesseerd uitviel, pakte hij zijn kans.

'In mezelf blijven geloven'

"Op maandagavond spelen bij de beloften, daar doe je het niet voor", aldus Van der Heijden. "Maar ik ben in mezelf blijven geloven. Ik ben altijd hard blijven werken, heb aan mijn fysiek gewerkt, bij de club en bij een externe trainer. Als er een kans kwam, moest ik die pakken."

Van der Heijden bleef staan als centrale verdediger naast Eric Botteghin, ook toen Terence Kongolo voor het Europese duel met Manchester United weer fit was. Kongolo verhuisde naar de linksbackpositie, Van der Heijden bleef centraal staan.

Van Bronckhorst: Van der Heijden een voorbeeld

Voor trainer Giovanni van Bronckhorst komen de prestaties van Van der Heijden niet als een verrassing. "Hij is een jongen die er staat als hij er moet staan. Hij is hard blijven werken op de training en heeft in zichzelf geïnvesteerd. Hij is een voorbeeld voor de spelers die nu in dezelfde situatie zitten."

Met Sven van Beek, die in de voorbereiding geblesseerd raakte aan zijn voet, op de weg terug is Van der Heijden niet bang zijn plek evenals vorig jaar kwijt te raken. Hij geeft die plek niet meer weg. "Precies. Bij een topclub als Feyenoord topclub is er altijd concurrentie. Dat maakt niet uit..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl