NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 13 oktober: dit gebeurde terwijl je sliep

Er waait een schrale oostenwind. Met moeite wordt het vanmiddag 11 tot 13 graden. De zon schijnt op sommige plaatsen geregeld, maar vooral later op de dag is het overwegend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

Wat heb je gemist?

Na jarenlang debat lijkt stervenshulp bij 'voltooid leven' in zicht

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het wetsvoorstel van het kabinet om mensen met een 'voltooid leven' de mogelijkheid te geven om hun leven met medicijnen te beëindigen. VVD, PvdA en D66 staan achter het plan van de ministers Schippers en Van der Steur.

Wilsbekwame mensen die niet ziek zijn en wel dood willen, mogen straks met hulp van een speciale stervenshulpverlener een dodelijk middel innemen. Schippers benadrukt dat het geen 'dood op bestelling' is, maar het tonen van barmhartigheid aan mensen die echt niet meer willen.

Oppositiepartijen SP, CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen het voorstel. Fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie noemt het plan "huiveringwekkend", omdat nooit achterhaald kan worden of iemand echt dood wil, of dat er bijvoorbeeld druk is vanuit de familie.

Vrouwen beschuldigen Trump van aanranding, Trump ontkent

Twee Amerikaanse vrouwen hebben zich bij The New York Times gemeld omdat ze aangerand zouden zijn door de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. De een vertelt dat hij haar 30 jaar geleden heeft aangerand in een vliegtuig; de ander zou ruim tien jaar geleden onzedelijk betast zijn bij een lift. Trump ontkent dat dat gebeurd is.

De verhalen hebben te maken met de video die vorige week uitlekte waarin Trump beweert dat hij vrouwen gewoon in hun kruis kan grijpen. Trump zei in reactie daarop dat het 'stoerejongenspraat' was en dat hij het nooit echt zou doen.

Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Florida

Moeder ontvoerde peuter: vader probeerde Insiya al eerder te ontvoeren

De vader van de 2-jarige Insiya die in Amsterdam werd ontvoerd probeerde het meisje eerder dit jaar ook al ontvoeren. Nadia Rashid, de moeder van de ontvoerde peuter, vertelde bij Pauw openhartig over haar relatie met de vader van haar kind, die vermoedelijk achter de ontvoering zit.

Volgens de vrouw gedroeg de man zich in het huwelijk als een narcist. Hij zou haar meerder keren met de dood hebben bedreigd. "Ik denk dat hij zichzelf als een semi-god ziet die boven de wet staat", vertelt Rachid.

Volgens de advocaat van de moeder, hebben politie en justitie de zaak niet op tijd serieus genomen. Hij vindt dat de politie de zaak te lang als stalking heeft gezien en wil dat dit gecompenseerd wordt door extra politie-inzet.

Nadia Rashid in de uitzending bij Pauw

Verder vandaag

Vanmiddag om 13.00 uur wordt de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt.

De ex-voorman van motorclub No Surrender verschijnt vandaag voor de rechter in Breda. Klaas Otto zit sinds juli vast op verdenking van afpersing, witwassen en mishandeling. Afgelopen week werd hij nog in verband gebracht met de bedreiging van Panorama-hoofdredacteur Frans Lomans.

En vandaag debatteert de Tweede Kamer over de Belastingdienst-kwestie. Partijen zijn kritisch over de maatregelen die staatssecretaris Wiebes heeft genomen rond de vertrekregeling bij de fiscus. De verwachting in Den Haag is dat Wiebes opnieuw een moeilijk debat tegemoet gaat, maar dat hij de kwestie politiek wel zal overleven.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl