Staatssecretaris Wiebes bij het debat over de Belastingdienst
NOS NieuwsAangepast

Oppositie zeer kritisch over Wiebes

De oppositie in de Tweede Kamer zet nog steeds grote vraagtekens bij de gang van zaken rond de vertrekregeling bij de Belastingdienst. Partijen zijn ook kritisch over de maatregelen die staatssecretaris Wiebes heeft genomen. Er maakten veel meer ambtenaren gebruik van de regeling dan de bedoeling was en daardoor liepen de kosten op. Veel ouderen met relatief hoge salarissen profiteerden ervan. Sommigen van hen hadden al AOW.

Wiebes erkent dat er allerlei fouten zijn gemaakt. Gisteravond schreef hij aan de Kamer dat hij meer controle wil over de Belastingdienst. Die wordt onder curatele geplaatst. Veel oppositiepartijen benadrukken dat het slecht is voor het vertrouwen onder de bevolking dat het juist is misgegaan bij de organisatie die de belastingen int.

Onbegrijpelijk

De SP vindt de brief van Wiebes onbegrijpelijk. Volgens Kamerlid Bashir geeft de staatssecretaris te veel de schuld aan de ambtenaren en wekt hij de indruk dat hijzelf niks verkeerds heeft gedaan. Bashir vindt dat het erop lijkt dat de staatssecretaris heeft staan toekijken hoe ambtenaren een regeling voor zichzelf hebben gemaakt. Hij vraagt zich af of de Kamer nog wel vertrouwen kan hebben in Wiebes.

PVV-Kamerlid Van Dijck heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. "De brief kwam om vijf over twaalf en wat mij betreft is het ook vijf over twaalf." Volgens de PVV heeft Wiebes de Belastingdienst niet onder controle en voert hij geen regie. Hij vindt dat het vertrouwen in de staatssecretaris met de dag afneemt."

Ook CDA-Kamerlid Omtzigt benadrukt dat Wiebes de Belastingdienst onder controle moet hebben, "of die nu onder curatele staat of niet". Omtzigt kan niet overzien wat het effect van de ondercuratelestelling is. Hij vindt dat Wiebes veel heeft uit te leggen "Dit wordt misschien wel zijn pittigste debat in de Tweede Kamer."

Ook D66-Kamerlid Van Weyenberg vindt het ontluisterend dat bij de vertrekregeling zo veel mis is gegaan. Volgens hem heeft het erg lang geduurd voordat Wiebes heeft ingegrepen.

Oppositie: Wiebes moet nog veel uitleggen

Goed dat er wordt ingegrepen

De coalitiepartijen hebben vertrouwen in de aanpak van Wiebes. Ze staan achter de ondercuratelestelling. Zowel Kamerlid De Vries van de VVD als haar collega Groot van de PvdA benadrukt dat er veel mis is gegaan en dat het daarom goed is dat er wordt ingegrepen.

Volgens de VVD ontstaat het beeld van de Belastingdienst als een soort koninkrijkje en is het goed dat daar een eind aan komt. De PvdA vindt het een "weinig verheffend beeld, waarbij ook de staatssecretaris zelf grote fouten heeft gemaakt".

Coalitie: noodzakelijke ingreep Wiebes bij Belastingdienst

Premier Rutte vindt de brief van Wiebes verstandig. "Hij geeft toe dat er dingen niet goed zaten. Dan is het een kwestie van optreden en dat doet hij."

Morgen is er een Kamerdebat over de kwestie. De verwachting in Den Haag is dat Wiebes opnieuw een moeilijk debat tegemoetgaat, maar dat hij de kwestie politiek wel zal overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl