Een kind op een van de gewraakte kunstgrasvelden
NOS NieuwsAangepast

Spelen op kunstgras: rubberkorrels vervangen of 'complot kurkfirma'?

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

De reacties van voetbalclubs op de vraag naar hun ervaringen met kunstgras lopen sterk uiteen. De NOS benaderde daarover 2500 van de ruim 3000 clubs in Nederland.

SC Leovardia uit Leeuwarden laat weten dat de voorzitters van alle plaatselijke clubs aanstaande donderdag gaan overleggen met de gemeente Leeuwarden. "Daar gaan we aandringen op een onderzoek op korte termijn naar de typen korrels op de verschillende velden in de gemeente Leeuwarden. We willen duidelijkheid en vinden dat onze leden daar ook recht op hebben."

Achilles '12 uit Hengelo vertelt dat bij de aanleg van het eerste kunstgrasveld van de vereniging dezelfde discussie speelde. Toen is er gekozen voor synthetische rubberkorrels. "Op dit moment wordt de toplaag van ons veld vervangen en zouden er rubber korrels worden gebruikt. Gezien de recente commotie is in overleg met de gemeente besloten om kurk te gebruiken voor het nieuwe veld."

Ook in Beusichem bij vv BZS werden "bij de aanleg van het kunstgras in 2006 vragen gesteld en opmerkingen gemaakt door leden."

Geen paniekvoetbal

CVV Zwervers uit Capelle aan de IJssel "wil geen paniekvoetbal spelen". De vereniging wacht het oordeel van de specialisten af. "We spelen al acht jaar op kunstgras, daar kunnen die paar weken/maanden voor het dieper onderzoek ook nog wel bij. Alles op gras kan niet. Dan kan er niet gevoetbald worden en niet getraind. Dat is voor een kind erger dan die paar weken nog spelen op kunstgras. Ouders mogen natuurlijk zelf beslissen wat ze doen."

De voorzitter van VEV '67 uit Leek vermoedt een complot waar "de kurkfirma" achter zit, "want zij zijn aanmerkelijk duurder dan de korrel-firma."

Het debat doet hem denken aan de zwartepietendiscussie "waar eveneens een handvol mensen in staat is de hele traditie overhoop te halen. Wacht het onderzoek toch af en dan kan er gereageerd worden, dan wel zullen de gemeenten maatregelen moeten nemen, indien blijkt dat er schadelijke stoffen in zitten."

VV De Meern heeft zelf een risico-analyse gedaan. "Geprobeerd is uit te rekenen wat de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen zou zijn vanuit de rubbertjes. Dat getal is vervolgens vergeleken met de zogenaamde TTC norm (treshold of toxicological concern) voor kankerverwekkende stoffen. Onze indicatie was dat de blootstelling ruim onder deze norm zou zijn. Met andere woorden dat de adviezen van KNVB en RIVM oprecht lijken te zijn. Vandaar dat wij niet tot acute maatregelen zijn overgegaan."

Bij SC Excelsior in Rotterdam heeft de kwestie juist het vertrouwen in het RIVM, de KNVB en de overheid geschaad. "Andere risico's zijn evenmin goed onderzocht", zegt een woordvoerder. "Regenwater, grondwater, loskomende vezels voor de longen, dampen bij bij krachtige zon. En wat betekent dit voor het bandenslijpsel dat we allemaal inademen?"

Verantwoordelijkheid

BVC uit Bloemendaal heeft in 2014 tweeënhalve kunstgrasvelden laten aanleggen, omdat de grasvelden zwaar overbelast waren. "Wij zijn erg enthousiast en dit is natuurlijk wel een bericht om heel zenuwachtig te worden."

De voorzitter van OBW uit Zevenaar verbaast zich over de reacties van veel andere verenigingen. "Stinkende dampen bij warm weer. Ik begrijp niet dat bijna alle verenigingen zich risicoloos verschuilen achter rammelende overheidsonderzoeken die ook nog eens over het onderwerp gezondheid gaan - en dus niet hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Bizar toch dat het RIVM zegt dat er 'niets' aan de hand is, maar dat de kinderen niet met de rubberkorrels mogen spelen en zich naderhand goed moeten douchen... ".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl