Huizen worden nauwelijks online verkocht
NOS Nieuws

Proef om online huis te veilen flopt

Een proef van makelaarsvereniging NVM om huizen online te veilen heeft weinig opgeleverd. De proef liep de afgelopen vijf maanden in Amsterdam en Groningen. In die periode zijn er maar twintig huizen online verkocht. De makelaars hadden op zeker honderd huizen gerekend.

"We zijn een moderne club. We dachten, we gaan digitaal, maar de markt vindt het blijkbaar nog lastig", zegt Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM.

Enveloppen

Bij een online veiling kunnen kopers zien wat een ander biedt en onder welke voorwaarden. De hoogste bieder gaat er niet automatisch met het huis vandoor. De verkoper mag uiteindelijk beslissen aan wie hij het huis verkoopt.

"We wilden meer transparantie bieden", zegt Roeland Kimman. "Nu leveren mensen enveloppen in bij een notaris en dan horen ze daarna voor hoeveel het huis is weggegaan. Vaak zeggen potentiële kopers dan: had ik dat geweten, had ik meer geboden. Om dat te voorkomen wilden we online huizen gaan veilen."

Makelaars en huizenbezitters bleken echter weinig belangstelling te hebben voor het nieuwe systeem. Ze vreesden onder meer dat een online veiling tot een lagere opbrengst leidt.

Oververhit

De NVM gaat de proef evalueren, maar de makelaars denken al na over een vervolg. "Misschien hebben wij de proef in verkeerde gebieden gedaan", zegt Kimman.

"De huizenmarkten van Amsterdam en Groningen zijn nogal oververhit. Misschien hadden we het systeem moeten testen in een gebied waar minder vraag is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl