President Obama bezoekt een gevangenis in Oklahoma
NOS Nieuws

Obama laat opnieuw honderd gevangenen vrij

President Obama heeft opnieuw gratie verleend aan een grote groep gevangenen. 102 mensen die vastzaten voor drugsdelicten of verboden wapenbezit, komen vrij. Volgens het Witte Huis zaten ze onnodig lange straffen uit en waren ze de dupe van "gedateerde strafwetten".

Obama, die bezig is aan zijn laatste maanden in het Witte Huis, heeft nu meer gevangenen gratie verleend dan zijn elf voorgangers bij elkaar. Sinds zijn aantreden in januari 2009 profiteerden 774 gevangenen van Obama's beleid om het aantal gevangenen terug te brengen. George Bush senior, die president was van 1989 tot 1993, schold van slechts drie gevangenen de straf kwijt.

De president heeft zich vaker kritisch uitgesproken over de soms exorbitante straffen voor geweldloze vergrijpen, zoals drugsdelicten. Daarop stonden in het verleden zwaardere straffen dan nu, waardoor veroordeelden soms al decennia achter de tralies zitten voor iets waarvoor ze nu een veel kortere straf zouden krijgen.

Vanwege de 'gratiegolf' van Obama zijn bij het Witte Huis duizenden genadeverzoeken binnengekomen. Een woordvoerder zegt dat alle verzoeken worden afgehandeld voordat Obama op 20 januari vertrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl