Google presenteerde vanavond twee nieuwe telefoons
NOS NieuwsAangepast

Het nieuwe Google: smartphones, routers en een slimme speaker

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Google laat een nieuwe kant van zichzelf zien. Bij een perspresentatie lanceerde het bedrijf van gratis online diensten een aantal hardwareproducten. Daarin lijkt het Apple niet alleen achterna te gaan, maar is Google dat bedrijf in sommige gevallen zelfs te slim af.

Nu verkoopt Google al langer allerlei hardwarematige producten, maar nog niet eerder legde het er zo veel nadruk op. Net als Apple ontwikkelt de internetgigant nu zijn telefoon, de Pixel, helemaal zelf. Het 'hart' van de telefoon is 'Google Assistant', een slimme assistent, die je bij van alles wil helpen.

Resultaten

Apple heeft dit ook, maar het grote verschil is dat Google’s assistent veel meer weet. Dit komt doordat Apple probeert zijn slimme assistent, Siri, te laten werken zonder daarvoor alle gebruikersgegevens te analyseren. Google probeert juist aan de hand van zoveel mogelijk gegevens gebruikers te helpen.

Dat kan tot betere resultaten leiden. In een demonstratie op het podium toonde het bedrijf hoe zijn assistent tijdens een chatgesprek snapt dat je meer wilt weten over een restaurant dat net is genoemd door degene met wie je contact hebt. Dat kan Apple niet.

Google probeert Apple ook voor te blijven met opslagcapaciteit voor foto's. Pixel-eigenaren krijgen onbeperkt gratis online opslag bij Google Photos. Bij Apple betaal je een tientje voor 1000 GB.

Wat dat betreft loopt de telefoonsoftware van Google voor op Apple’s iOS. Maar daarvoor moeten gebruikers wel bereid zijn om Google op veel terreinen te laten meekijken.

Google's ideale plaatje

Met de Pixel is Google's ideale nieuwe plaatje nog niet af. Het verkoopt vanaf nu ook een virtual reality-headset, waar je je Pixel-telefoon in kunt stoppen om VR-beelden te bekijken.

Verder is er Google Home, een slimme speaker die het bedrijf eerder dit jaar introduceerde. Je kunt Home allerlei opdrachten geven, zoals vliegtickets boeken en muziek afspelen via Spotify. Uiteraard werkt de nieuwe Google Chromecast Ultra, een apparaatje dat onder meer films en tv-series streamt, hier goed mee samen.

Een andere noviteit: Google gaat zijn eigen wifi-router verkopen, zodat alle Google-apparaten gebruik kunnen maken van 'Google-wifi'. Zeer stabiel, claimt het bedrijf natuurlijk.

Google's ideaalplaatje is ook: overal slimme speakers in huis die meeluisteren en helpen

In dit alles lijkt de werkwijze sterk op die van Apple. Dat bedrijf staat erom bekend dat zijn hardware en software samenwerken. Zo wordt de consument er stap voor stap toe gebracht om alleen nog maar hard- en software van Google of Apple te gebruiken.

Wat dat betreft is er op de markt een nieuwe goede keuze bij en dat zal Apple, maar ook andere partijen, op scherp zetten.

Het grootste verschil tussen Apple en Google blijft de manier van omgaan met gebruikersgegevens. De vraag is wat de consument wil. Zit die, in een tijd waarin privacy een belangrijk onderwerp van discussie is, te wachten op een bedrijf dat zoveel mogelijk gegevens van je wil, met het argument dat je zo de beste gebruikerservaring krijgt?

Die vraag is voorlopig niet te beantwoorden. Google is van plan om het rustig aan te doen en kan dat ook. Het bedrijf leeft voor het grootste deel van advertentie-inkomsten, de hardware is nog maar bijzaak. Al kan dat natuurlijk gaan veranderen, met potentieel grote gevolgen voor de hardware-reuzen Apple en Samsung.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl