Vluchtelingen in een Libanees opvangkamp
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: rijke landen falen bij opvang vluchtelingen

De rijke landen in de wereld moeten meer verantwoordelijkheid nemen bij de opvang van vluchtelingen. Volgens Amnesty International wordt de helft van de 21 miljoen vluchtelingen op dit moment opgevangen door armere landen.

Genoemd worden landen als Jordanië, Turkije, Pakistan en Libanon. De migranten leven daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden, zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport. Niet het aantal vluchtelingen is het probleem, maar het gebrek aan politieke wil van de rijke landen, concludeert Amnesty.

Omvang, rijkdom en werkloosheid

De organisatie vindt dat er een verdeelsysteem moet komen waarbij wordt gekeken naar de grootte van een land, de rijkdom en de werkloosheid. Volgens de mensenrechtenorganisatie ontbreekt het bij veel rijke landen aan samenwerking.

Amnesty pleit in het rapport verder voor meer legale vluchtroutes. Volgens de organisatie is het plaatsen van hekken, zoals in sommige EU-landen is gebeurd, geen oplossing. De vluchtelingen zullen blijven komen en dan in handen vallen van mensensmokkelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl