Nelissen, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Kock verdelen de sterren voor 'Il Lombardia'
NOS WielrennenAangepast

Ronde van Lombardije: wielerwatchers verdelen sterren

Met de 'koers van de vallende bladeren' wordt in Lombardije vandaag de wielerherfst ingeluid. Wie schrijft in Bergamo het laatste monument van het jaar op zijn naam?

Bij afwezigheid van Vincenzo Nibali, de Italiaanse winnaar van vorig jaar, is de hoop in Italië nu gevestigd op zijn ploeg- en landgenoot Fabio Aru, die inderdaad geldt als een van de favorieten. Maar NOS-wielercommentator Gio Lippens zet zijn geld liever op Colombianen en Fransen. En op een Nederlandse outsider.

Lippens wijst niet Aru, maar diens ploeggenoot bij Astana, Miguel Ángel López, aan als favoriet.

Zijn plaats bovenaan het lijstje van Lippens heeft de Colombiaan López vooral te danken aan zijn recente overwinning in Milaan-Turijn, een van de Italiaanse koersen die wordt gezien als dé voorbereiding op Lombardije.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

NelissenDucrotLippensVan den BergKock
*****D. MartinUlissiLópezUranBardet
****UranChavesBardetUlissiUran
***D. MorenoColbrelliUranChavesAlaphilippe
**UlissiMollemaAlaphilippeMollemaUlissi
*AruLópezSlagterAruDumoulin

Colombiaanse klimmers

Maar de 22-jarige renner rijdt eigenlijk het hele seizoen al opvallend goed, merkt Lippens op. "Hij is ijzersterk, levensgevaarlijk en piepjong: een typisch klein Colombiaans klimmertje. Hij won dit jaar ook het eindklassement in de Ronde van Zwitserland, daar waren veel mensen verbaasd over."

Rigoberto Urán is nog zo'n Colombiaanse renner die volgens Lippens een grote kanshebber in de rit over 240 kilometer van Como naar Bergamo.

Klimmen, klimmen, klimmen

Het parcours in Lombardije is traditioneel op het lijf geschreven voor de sterke klimmers van het peloton. Dat maakt de Fransen Romain Bardet en Julian Alaphilippe ook zeker favoriet, vindt Lippens. "Alaphilippe is echt zo'n springveer en kan zich goed richten op de eendaagse wedstrijden. En Bardet is een renner naar mijn hart: hij durft risico's te nemen."

"Vanaf de Valcava, ongeveer halverwege de koers, zullen de verschillen gemaakt worden", voorspelt Lippens. "Vanaf daar krijg je een opeenvolging van klimmetjes en afdalingen. In Bergamo zelf, op 4 kilometer van de finish, zit ook nog een heel smerig hupje. Daarna gaat het richting de finish naar beneden."

Natte afdaling?

Dat is in het voordeel van Bardet, de nummer twee in het eindklassement van de Tour de France dit jaar. "Hij kan heel goed dalen. Dat heb je zeker nodig in Lombardije", aldus Lippens, die inmiddels de weersvoorspelling erbij heeft gepakt.

De voorlopige conclusie: de kans is groot dat het zaterdag gaat regenen in Lombardije. Vorig jaar won Vincenzo Nibali in Como nadat hij in de natte afdaling was weggereden bij zijn concurrenten.

Een herhaling daarvan zit er niet in: Nibali staat morgen aan de start in de Ronde van Almaty, een laatste gunst aan zijn Kazachstaanse sponsor Astana. Na dit seizoen rijdt Nibali voor het nieuwe project Bahrein-Merida.

Mollema, Gesink of toch Poels?

Hennie Kuiper was in 1981 de laatste Nederlander die de Ronde van Lombardije op zijn naam schreef. Lippens kan een heel rijtje Nederlandse namen opnoemen die, voorzichtig gezegd, best wel eens kans zouden kunnen maken om Kuiper op te volgen.

Bauke Mollema, bijvoorbeeld: "Zeker een outsider als je in aanmerking neemt wat hij deed in de Clásica San Sebastián (die won hij, red.) Mollema is een taaie, en zo'n eendaagse wedstrijd ligt hem wel."

En Gesink dan? "Hem schat ik ook wel hoog in. Zeker na zijn sterke optreden in de Vuelta, waar hij een etappe won en vaak in de aanval reed. Hij heeft geen voorbereidingswedstrijden gereden, maar zelf getraind."

Of toch Wout Poels, die dit seizoen al een monument (Luik-Bastenaken-Luik) op zijn naam schreef? "Klimmen kan hij, maar dan schat ik Mollema toch iets hoger in voor deze koers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl