NOS Voetbal

Kuijt voelt zich schuldig, Van Persie geniet

Na negen overwinningen op rij weet Feyenoord weer wat het is om te verliezen. In de Europa League ging de ploeg met 1-0 onderuit bij Fenerbahçe. Vanaf de eerste minuut had Feyenoord het lastig, zag trainer Giovanni van Bronckhorst.

"We waren onrustig, onzeker en we maakten veel fouten. Dan kom je gewoon niet in de wedstrijd", analyseerde Van Bronckhorst. "Ik baal wel want we hebben de afgelopen weken bewezen dat we het kunnen. Maar dat zat er vandaag niet in, zeker niet in de eerste helft."

Balverlies van Dirk Kuijt luidde het enige doelpunt van de wedstrijd in. Zeker omdat het tegen zijn oude club Fenerbahçe gebeurde, baalde Kuijt als een stekker. "Ik voel me verantwoordelijk. Het is jammer dat ik het later in de wedstrijd niet goed heb kunnen maken met een goal of een assist. Tegen deze ploeg is het niet goed genoeg als je een paar procent minder speelt."

Daar sloot Karim El Ahmadi zich bij aan. "In de tweede helft hebben we wel wat kansjes gehad, dan kun je stiekem weggaan met 1-1. Maar dat was niet verdiend geweest. Je moet er vanaf de eerste minuut staan en dat hebben we niet gedaan."

Bij Fenerbahçe waren er wel veel blije gezichten. Met trainer Dick Advocaat, Gregory van der Wiel en Jeremain Lens als basisspelers en Robin van Persie als invaller, was de Nederlandse inbreng groot. Vooral voor Van Persie was het een bijzondere wedstrijd, omdat hij tegen de club speelde waar hij opgroeide.

"Ik vond het heel speciaal. Het heeft dik tien jaar geduurd voordat het er een keer van is gekomen. Ik ben blij dat ik mocht invallen en hopelijk speel ik de volgende keer nog wat meer minuten", zei Van Persie.

De aanvaller ligt bij Turkse media regelmatig onder vuur. Hij zou willen vertrekken en daarom blessures veinzen. Daar klopt volgens Van Persie niks van. "Ik geniet echt van de 'Nederlandse school'-trainingen. Ik doe er het uiterste voor om goede stappen te maken. Ik ben beschikbaar voor Oranje, maar het is belangrijk voor mij om eerst minuten te maken en lekker te spelen hier."

Advocaat kende een moeilijke start als trainer bij Fenerbahçe. De derde zege op rij verschaft wat lucht. "We waren zeer scherp in de duels, die wonnen we bijna allemaal. We moesten niet toestaan dat Feyenoord in z'n spel kwam en dat hebben we goed gedaan."

Daarbij speelde Lens een opvallende rol. Hij bemoeide zich veel met het spel en dode spelmomenten. "Ik wil belangrijk zijn voor het team en heb vandaag wel redelijk gespeeld. Het was een leuke avond, het is gewoon een goede Europese overwinning", sprak Lens.

Advocaat: "Lens speelde heel goed vanavond. Al had hij die wereldkans aan het einde wel moeten maken. Of hij in Oranje moet? Dat moet Danny Blind bepalen. Ik vond het zelf als bondscoach altijd vervelend als anderen zich ermee bemoeiden. Maar hij was erg goed, met dat antwoord zeg ik genoeg denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl