NOS NieuwsAangepast

Mensenhandelaren vaak opmerkelijk jong

Verdachten van mensenhandel zijn vaak jonge mensen. Een vijfde van de verdachten in dit soort zaken was vorig jaar jonger dan 23 jaar oud. Soms waren ze zelfs nog minderjarig, zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer.

Dettmeijer noemt het opmerkelijk dat zulke jonge daders zich met zulke ernstige delicten bezighouden. Ze maakt zich daar ernstige zorgen over. De meest voorkomende variant van mensenhandel is prostitutie; bij de jongere daders gaat het dan vaak om loverboys.

Van de, voornamelijk mannelijke, verdachten komt 45 procent uit Nederland. De rest komt onder meer uit Bulgarije, Roemenië, Suriname, Marokko en Turkije. Daders en slachtoffers komen vaak uit hetzelfde land.

Minder rechtszaken

Het zijn resultaten uit een onderzoek van de Nationaal Rapporteur naar mensenhandelzaken tussen 2011 en 2015. Daaruit blijkt ook dat er vorig jaar bijna een kwart minder zaken voor de rechter kwamen dan in de jaren ervoor. En dat de straffen die uiteindelijk door de rechter worden opgelegd lager zijn dan in eerdere jaren. "Heel opmerkelijk", zegt Dettmeijer. "Het jaar daarvoor daalde het al en nu weer. Een duidelijke verklaring heb ik er niet voor. Wel ga ik het bespreken met de minister en zou ik graag zien dat dit verder wordt onderzocht."

Dettmeijer denkt wel dat problemen bij de politie mogelijk de oorzaak zijn voor het lagere aantal zaken dat het OM heeft bereikt. In het rapport staat dat het "zorgelijk is dat een verminderde capaciteit, andere prioritering en expertiseverlies bij de politie" een rol spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl