De ravage na het treinongeluk in Hoboken
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 30 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen: vandaag is het eerst tamelijk bewolkt. In het zuidoosten valt soms nog wat regen. Later wordt het daar droog, maar neemt de kans op een bui in vooral het westen toe. Het wordt de minst warme dag van de maand met maxima van rond de 17 graden.

Orkaan Matthew die vandaag Curaçao zou teisteren, heeft vooralsnog weinig overlast veroorzaakt. "Het is windstil en droog", vertelde correspondent Dick Drayer vannacht. Gisteren maakte de regering van Curaçao nog bekend dat de parlementsverkiezingen van vandaag verplaatst worden naar volgende week woensdag.

Maar volgens Drayer is er alleen een grijze lucht te zien, maar is er nog geen regen gevallen. "Het lijkt eigenlijk allemaal op een storm in een glas water. Normaal als de overheid zo'n waarschuwing geeft, komt er ook wel een orkaan, maar nu het lijkt rustig te blijven."

Curaçao in rustiger tijden

Het verschil tussen topsalarissen en het doorsnee-salaris is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Bij de grootste Nederlandse bedrijven kregen de topverdieners vorig jaar 6,1 keer zoveel als de gemiddelde medewerker met een fulltime baan.

In 2010 was de zogenoemde loonkloof nog 5,5, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sindsdien is het brutoloon van de topverdieners met 22 procent gestegen, naar 252.000 euro. Het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode een stuk minder, met zes procent naar 50.000 euro.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het treinongeluk dat gisteren plaats vond op een station in het Amerikaanse Hoboken. Onderzoekers gaan uit van een ongeluk, maar weten niet of dat werd veroorzaakt door een technische of een menselijke fout.

Mogelijk kan de zwarte doos van de trein antwoorden leveren. Die houdt bijvoorbeeld bij hoe hard er wordt gereden en of er werd geremd. Het zoeken daarnaar wordt echter bemoeilijkt door instortingsgevaar: een gedeelte van het ingestorte dak van het station is op de ontspoorde locomotief terechtgekomen.

De ravage op het station van Hoboken na het treinongeluk

Verder vandaag...

De tweede dag in de rechtszaak tegen een Enschedeër en een aantal andere mannen die een brandbom naar een moskee in Enschede hadden gegooid. Het OM komt met de eis. Grote vraag is of de daad valt onder terrorisme, zoals het OM eerder zei.

Amnesty International, Pax Christi en het Syrisch Comité gaan demonstreren bij de Russische ambassade in Den Haag. Ze willen dat het bombarderen van Aleppo onmiddellijk stopt. Rusland zou bij die bombardementen betrokken zijn. Het land zelf ontkent dat.

En Zwarte Piet is in zijn huidige vorm in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag doordat de figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Daarom moet Zwarte Piet zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer kunnen ervaren bij het Sinterklaasfeest. Dat zegt de Kinderombudsman.

Via een rapport mengt Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich voor het eerst in het debat over Zwarte Piet. Aanleiding zijn diverse klachten van burgers, die de Kinderombudsman vroegen om een uitspraak te doen over Zwarte Piet. Het zal ongetwijfeld tot veel discussie leiden vandaag.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl