Portemonnee
NOS Nieuws

Het verschil tussen jouw loon en dat van je baas is weer groter

Het verschil tussen topsalarissen en het doorsnee-salaris is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Bij de grootste Nederlandse bedrijven kregen de topverdieners vorig jaar 6,1 keer zoveel als de gemiddelde medewerker met een fulltimebaan.

In 2010 was de zogenoemde loonkloof nog 5,5, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sindsdien is het brutoloon van de topverdieners met 22 procent gestegen, naar 252.000 euro. Het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode een stuk minder, met zes procent naar 50.000 euro.

Onlangs beklaagde minister Dijsselbloem (PvdA) van Financiën zich nog over de "opmars" van de topbeloningen in het bedrijfsleven. "Het zegt veel dat we een stijging van drie keer meer dan de cao-loonstijging van 1,4 procent als gematigd omschrijven. In jaren waarin de inkomens van iedereen onder druk hebben gestaan, zijn deze ontwikkelingen niet te verantwoorden."

Financiële instellingen

Bij 95 van de onderzochte bedrijven verdient de top meer dan tien keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Dit zijn vooral financiële instellingen en tech-bedrijven.

Na de economische crisis nam de loonkloof bij financiële instellingen fors af, maar inmiddels groeit het verschil weer. Het bruto jaarloon van de top is hier gemiddeld 13,4 keer zo hoog als dat van de gewone werknemers bij hetzelfde bedrijf.

Bij sommige bedrijven met grote loonverschillen geldt niet zozeer dat de top veel verdient, maar dat het loon van de gewone werknemers laag is. Dit is bijvoorbeeld het geval als er relatief veel jongeren werken, zoals in de horeca en handel.

Vaker meer dan een ton

Vorig jaar verdienden 179.000 werknemers minstens 100.000 euro. Dat is 2,3 procent van alle werknemers. In 2014 ging het nog om 165.000 werknemers en in 2010 was dit 133.000.

Vooral in de delfstoffenwinning wordt goed verdiend. Een kwart van de werknemers verdient daar 100.000 euro of meer. In de financiële dienstverlening is dat een op de tien. De bedrijfstak met relatief de minste topverdieners is de horeca: 0,2 procent verdient daar een ton of meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl