Tommie Smith en John Carlos met hun vrouwen
NOS NieuwsAangepast

Obama: atleten 'Black-Power-groet' hebben ogen geopend

De Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos zijn tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis in ere hersteld. President Barack Obama ontving een aantal Amerikaanse olympiërs die meededen in Rio de Janeiro. Smith en Carlos waren daarbij aanwezig.

Het tweetal werd wereldberoemd door hun 'Black Power-groet' tijdens een medailleceremonie op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Smith en Carlos hielden tijdens de huldiging van de 200 meter met gebogen hoofd een vuist in de lucht.

'Waar zijn ze? We zijn trots op ze'

De atleten werden naar huis gestuurd door het Amerikaans olympisch comité. Die zag het gebaar als steun aan de Black Power-beweging die opkwam voor de rechten van zwarte Amerikanen in de jaren zestig en zeventig. Smith en Carlos zijn hierna nooit gehuldigd.

Vandaag is dat alsnog gebeurd. President Obama zei vereerd te zijn dat de "legendarische Tommie Smith en John Carlos" bij de ceremonie waren. Hij noemde de actie van Smith en Carlos destijds controversieel. "Maar ze hebben wel een heleboel mensen de ogen geopend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl