Storm Matthew op Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Curaçao verplaatst wegens orkaan

De regering van Curaçao heeft de parlementsverkiezingen van morgen verplaatst naar volgende week woensdag. Het eiland wordt geteisterd door zware regenval vanwege de orkaan Matthew die in aantocht is. De regering besloot in overleg met de meteorologische dienst op het eiland de verkiezingen te verplaatsen.

Aruba, Bonaire en Curaçao lagen eigenlijk niet op de koers van de tropische storm, die onderweg was naar Jamaica, Cuba en Haïti. De orkaan is echter van richting veranderd.

Op Aruba is het allereerste Koninkrijkstoernooi afgelast. Jongeren uit alle landen van het Koninkrijk der Nederlanden zouden van 3 tot 6 oktober op het eiland tegen elkaar sporten. Omdat niet duidelijk is wat de gevolgen van Matthew zullen zijn, is het evenement afgeblazen.

Ik heb voedsel ingeslagen voor drie dagen, de auto is gevuld en we hebben batterijen gehaald.

Correspondent Dick Drayer

Volgens correspondent Dick Drayer is de orkaan bij de koerswisseling ook in snelheid afgenomen, waardoor het langer zal regenen. "De wind is wel een probleem, maar het water is nog erger. Het regent maar weinig op Curaçao, dus er is niet gebouwd om veel regenwater te verwerken."

De autoriteiten zeggen dat ze hun kantoren morgen dichthouden. De bevolking wordt aangeraden binnen te blijven.

"Ik heb voedsel ingeslagen voor drie dagen, de auto is gevuld en we hebben batterijen gehaald. Ik weet dat ik het nodig ga hebben", zei Drayer bij het radioprogramma Met het oog op morgen.

De inwoners van het eiland maken zich zorgen volgens hem. In 2010 werd Curaçao voor het laatst getroffen door een orkaan. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Matthew heeft al aan ten minste één persoon het leven gekost: op Saint-Vincent werd een 16-jarige jongen geraakt door een rots toen hij een verstopte afvoer schoonmaakte.

Defensie meldt gereed te zijn om noodhulp te bieden tijdens en na de storm in het Caribisch gebied. Afhankelijk van de aard van de schade, kunnen militairen worden ingezet. Zij kunnen helpen met het vrijmaken van wegen, het evacueren van mensen en het opruimen van puin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl