Helle Thomsen, driftig coachend bij het EK in 2014

Thomsen mogelijk al snel aan de slag met Nederlandse handbalsters

Helle Thomsen staat op het punt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters te worden. Dat melden diverse bronnen aan de NOS. Een delegatie van het Nederlands Handbal Verbond praat een van de komende dagen met de 45-jarige Deense, die momenteel geen club heeft en zich enthousiast toont om Oranje te gaan leiden.

Als beide partijen financieel tot een akkoord komen, zal Henk Groener, die onlangs liet weten na het EK in december te zullen terugtreden als bondscoach, per direct al vertrekken.

Het is de bedoeling dat hij nu al plaats maakt voor zijn beoogde opvolgster, omdat Oranje volgende week een vierlandentoernooi speelt in Eindhoven. Die wedstrijden gelden als voorbereiding op het EK in december. Maandag komt de selectie voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer bij elkaar.

International Nycke Groot werkte zowel bij Team Holstebro als FC Midtjylland met Thomsen. Onder haar leiding werd de 28-jarige spelverdeelster twee keer handbalster van het jaar in Denemarken. Samen veroverden ze bovendien de landstitel. In 2014 leidde Thomsen de nationale vrouwenploeg van Zweden naar brons bij het EK in Hongarije en Kroatië.

Het ligt voor de hand dat Groot haar voormalige coach naar voren heeft geschoven. Naar verluidt reageerde de Deense direct op de vacature toen Groener afgelopen weekend aangaf zijn contract niet te willen verlengen.

Nycke Groot tijdens de Olympische Spelen

Vanuit de spelersraad van Oranje kwam al geruime tijd de wens naar voren om een buitenlander aan te stellen zodra Groener zou stoppen. Behalve Groot zitten ook Yvette Broch, Lois Abbingh, Danick Snelder en Debbie Bont in die raad. Met een internationaal gelouterde coach aan het roer denken de handbalsters een volgende stap te kunnen zetten op het internationale podium.

Vorig jaar was Oranje al dicht bij een aansprekende hoofdprijs. Op het WK in Denemarken werd in de finale verloren van Noorwegen. Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bleef de ploeg met de vierde plaats net buiten de medailles.

Begrip bij Groener

Groener snapt wel dat de bond nu sneller dan gepland een nieuwe bondscoach wil aanstellen.

"Ik heb daar wel begrip voor. Als technisch directeur zou ik hetzelfde doen. Er is een besluit genomen. Je weet dus al dat het afloopt. Dan komt er ook een bepaalde dynamiek op gang en worden er vragen gesteld. Een EK nog doen wordt dan ook moeilijker."

Handbalbondscoach Henk Groener

"Na acht jaar houdt het natuurlijk ook een keer op en merk je samen dat je toe bent aan iets anders. Dan snap ik dat de bond snel wil schakelen. Het vierlandentoernooi zou met het oog op het EK een goed moment zijn om elkaar direct te leren kennen", geeft Groener aan.

"Uiteindelijk gaat het om de voortgang van het project en wat het belangrijkste is voor het Nederlandse handbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl