Davy Klaassen en Bertrand Traoré feliciteren Kasper Dolberg na de 1-0

Doelpunt Dolberg genoeg voor zege Ajax op Standard

Na twee wedstrijden in de groepsfase van de Europa League heeft Ajax nog een honderd procent score. Na de 2-1 overwinning bij Panathinaikos was de ploeg van Peter Bosz in Amsterdam met 1-0 te sterk voor Standard Luik.

De positie van de geschorste Hakim Ziyech werd op het middenveld overgenomen door Nemanja Gudelj. Verder koos Bosz voor dezelfde namen als tegen PEC Zwolle (5-1 winst) afgelopen weekeinde. Met Daley Sinkgraven als linkerverdediger, Lasse Schöne als controlerende middenvelder en Kasper Dolberg in de punt van de aanval.

De keus voor de Deense jongeling bleek juist. Na een steekpass van Bertrand Traoré bracht Dolberg de thuisploeg met een bekeken schuiver binnen het halfuur op voorsprong. Daarvoor hadden Davy Klaassen en Davinson Sánchez al kunnen scoren, maar hun schoten misten precisie.

Standard, dat twee weken geleden de groepsfase begon met een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Celta de Vigo, beet na de 1-0 wat meer van zich af. Met name over de rechterkant werden de Belgen een paar keer gevaarlijk, maar tot de gelijkmaker leidde dat niet.

Het beeld van de mistige openingsfase in de Arena. Het gevolg van een combinatie van Belgisch vuurwerk en een gesloten dak
    Kasper Dolberg schiet de 1-0 voor Ajax binnen
    Doelman André Onana viert de overwinning van Ajax op Standard

Na rust zette dat spelbeeld zich voort. Ajax was slordig, maar Standard kon er weinig tot niet van profiteren. Zo kreeg Edmilson in kansrijke positie alle tijd, maar in plaats van de bal aan te nemen koos de Belg voor een gehaast schot. Aan de andere kant vloog een inzet van Amin Younes net naast het doel.

Acht minuten voor tijd kwam Ajax goed weg. Doelman André Onana was kansloos op een indraaiend schot van Isaac Mbenza, maar de paal redde de thuisploeg. In blessuretijd kroop Ajax opnieuw door het oog van de naald. Onana kon het schot van Jean-Luc Dompé ternauwernood uit de kruising halen.