Shell in Moerdijk
NOS Nieuws

Shell profiteert van stijgende olieprijs: koers gaat omhoog

Oliebedrijven profiteren flink van het akkoord van olie-producerende landen. Sinds bekend werd dat er een deal aankwam, steeg de olieprijs met ruim 7 procent tot meer dan 49 euro per vat. Hogere prijzen betekent meer inkomsten voor oliebedrijven, en dus zijn hun aandelenkoersen gestegen.

Op de Amsterdamse beurs was het fonds van Shell de grootste stijger met bijna 6 procent. In Londen steeg de koers van BP met 4 procent. Het Franse Total kreeg er 1,7 procent bij.

Het Amerikaanse ConocoPhillips staat op dit moment op een plus van ruim 3 procent. Twee andere grote Amerikaanse oliebedrijven, Exxon en Chevron, lijken overigens niet echt te profiteren: hun koersen staan een procent in de min.

Overaanbod

De OPEC-landen hebben al enkele jaren last van een lage olieprijs door het overaanbod aan olie. Deels komt die overproductie doordat de vraag door economische en financiële crises is gedaald.

In het akkoord is afgesproken dat het aantal geproduceerde vaten per dag met zo'n 750.000 wordt teruggeschroefd. Nu worden er nog dagelijks 33,5 miljoen vaten olie geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl