Kim Polling

Liefde drijft judoka Kim Polling naar Italië

De kogel is door de kerk voor judoka Kim Polling: ze verhuist naar Italië om zich aan te sluiten bij de trainingsgroep van haar vriend, de Italiaanse topjudoka Andrea Regis. Volgens Polling is de beslissing om naar Italië te verhuizen genomen in goed overleg met de Nederlandse bondscoach Maarten Arens.

Door de beslissing om te emigreren hoeft Polling niet te gaan trainen op Papendal. De bedoeling is dat de beste Nederlandse judoka's daar met elkaar gaan trainen. Die net ingezette centralisatie zorgt binnen de judowereld voor veel onrust.

Volgens Polling is de centralisatie niet de hoofdreden om voor Italië te kiezen. "Vergelijk het met wat Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal hebben gedaan bij het zwemmen. Zij vertrokken naar Frankrijk voor hun trainer. Ik vertrek niet naar Italië voor de trainer, maar om bij mijn vriend te kunnen zijn."

De kans is 70% dat ik voor Nederland blijf uitkomen.

Judoka Kim Polling

Of Polling voor Nederland blijft uitkomen is nog een vraagteken. De judobond wil haar graag behouden voor Nederland, maar zelf heeft ze twijfels. In Italië krijgt een judoka betaald, spaart voor een pensioen en is zeker van een baan na de judocarrière. De Italiaanse judobond heeft al aangegeven dat ze van nationaliteit mag veranderen.

Eind oktober volgt een gesprek met Henry Bonnes, de directeur topsport van de Nederlandse judobond. "Ik acht de kans 70% dat ik voor Nederland blijf uitkomen. De bond helpt me tot nu toe goed."

Polling is al jaren een van de beste judoka's in de categorie tot 70 kilogram. Ze staat nummer één op de wereldranglijst. Alleen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro stelde ze teleur. Ze verloor in de eerste ronde van de Japanse Haruka Tachimoto, de latere winnares van goud.

Naar nu blijkt judode ze al tijden met een slepende blessure aan haar elleboog. Volgens Polling is het geen ernstige blessure, maar had ze er bij bepaalde judotechnieken last van. Volgende week start ze met een revalidatietraject. Als dat geen verbetering oplevert, moet ze begin volgend jaar onder het mes. Pas daarna zal ze naar Italië verhuizen om daar te gaan wonen en trainen.

Ook Noël van 't End overweegt naar het buitenland te verhuizen om daar te gaan trainen. Hij heeft een Franse vriendin, judoka Clarisse Agbegnenou, en denkt erover zich in Frankrijk te vestigen. Agbegnenou won zilver won tijdens de laatste Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl