De OPEC gaat de olieproductie beperken, dat kan tot hogere prijzen aan de pomp leiden
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 29 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen: een storing met bewolking en soms regen trekt vandaag van noordwest naar zuidoost over het land. De komende uren ligt het kwik tussen de 13 en 17 graden. Vanmiddag wordt het 17 tot 22 graden. Daarbij waait een stevige zuidwestenwind, aan zee staat windkracht 7.

Wat heb je gemist?

De OPEC-landen zijn het eens geworden over het beperken van de olieproductie. Dat gebeurde op een overleg in Algerije, waar de olie-exporterende landen praatten over hoe de olieprijs weer omhoog kan worden gebracht.

Sommige OPEC-landen zijn voor hun begroting vrijwel helemaal afhankelijk van olie-inkomsten. Zelfs het steenrijke Saudi-Arabië moet de laatste jaren bezuinigen. Met name Venezuela zit door de lage olieprijs diep in de financiële problemen.

Een hogere olieprijs kan leiden tot een hogere prijs aan de pomp.

Hogere olieprijzen kunnen leiden tot hogere prijzen aan de pomp

Computerfabrikant HP heeft excuses aangeboden aan klanten met printers die het niet meer doen omdat er geen originele HP-inktpatronen in zitten. Twee weken geleden meldden Nederlandse consumenten problemen na een software-update. Printers met inktpatronen van andere - meestal goedkopere - merken functioneerden niet meer.

HP zegt dat er een nieuwe update in de maak is waardoor de printers het weer gaan doen. Volgens het bedrijf is een kleine groep consumenten getroffen door de problemen. "Maar elke ontevreden klant is er een te veel."

Migranten uit Marokko en Turkije en ouderen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan andere Nederlandse ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Uysal-Bozkir deed onderzoek onder 2245 ouderen. Daaruit bleek dat ook depressie en eenzaamheid vaker voorkomen bij oudere migranten. Volgens de onderzoeker zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie.

Vanwege genetische aanleg hebben oudere migranten ook grote kans op hart- en vaatziekten

Verder vandaag...

Het Amsterdamse stadsvervoer GVB start vanaf vandaag met het stapsgewijs invoeren van pinnen in de bussen. Burgemeester Van der Laan voert om 15.00 uur symbolisch de eerste pintransactie uit in een bus in Amsterdam-Noord.

Dat is geen willekeurige locatie voor de aftrap. Begin dit jaar legden buschauffeurs in Amsterdam-Noord tijdelijk het werk neer, omdat ze zich onveilig voelden na een reeks gewelddadige overvallen. Burgemeester Van der Laan zei toen dat aan het einde van het jaar geen contant geld meer in de bussen gebruikt zou moeten worden.

De rechtbank in Almelo behandelt de zaak tegen vijf mannen die ervan worden verdacht twee molotovcocktails tegen een moskee in Enschede te hebben gegooid. Het Openbaar Ministerie verdenkt de hoofdverdachte, een 34-jarige Enschedeër van betrokkenheid bij het voorbereiden en uitvoeren van een terroristisch misdrijf.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl