Een politie-auto tussen de geparkeerde trucks in Zeebrugge
NOS NieuwsAangepast

Twaalf vluchtelingen in Zeebrugge gered van vriesdood

In de Belgische havenplaats Zeebrugge zijn twaalf vluchtelingen gered uit een truck waar ze al zeker zes uur bij een temperatuur van min 25 graden op een lading diepgevroren broodjes lagen. De vrachtwagen was onderweg naar Noorwegen, maar zou pas vrijdag met een boot meegaan.

Een van de vluchtelingen in de laadruimte deed met zijn telefoon een noodoproep. Daarin sprak hij over "doden". De politie ging op zoek naar het koeltransport en vond daarin negen mannen uit Eritrea en drie uit Syrië.

Onderkoeling

Ze zaten verstopt in een ruimte van nauwelijks een halve meter tussen de lading en het dak. Als de politie ze niet had gevonden, hadden ze het transport zeker niet overleefd.

Een van de vluchtelingen werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht, waaruit hij later werd ontslagen. De vluchtelingen waren in België door smokkelaars in de laadruimte geholpen.

Het gebeurt steeds vaker dat mensensmokkelaars gebruik maken van koeltransporten om vluchtelingen te verstoppen. Die worden minder vaak gecontroleerd. Van de risico's voor de slachtoffers lijken ze zich weinig aan te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl