Oud-minister Borst
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag noemt plein naar oud-minister Borst

Den Haag noemt een plein naar oud-minister Borst. Het Els Borst-Eilersplein komt voor de hoofdingang van het HagaZiekenhuis aan de Leyweg. Vrijdag onthullen nabestaanden en de Haagse wethouder Boudewijn Revis het straatnaambord, schrijft Omroep West. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een straat naar haar vernoemd wordt.

Els Borst was namens D66 minister van Volksgezondheid van 1994 tot 2002. Ze was ook vice-premier in het tweede paarse kabinet met Wim Kok als premier. Borst werd met name bekend als voorvechter voor legalisering van euthanasie. Daartoe diende ze een wetsvoorstel in dat in 2012 in werking trad.

Messteken

Kern daarvan is dat de arts die euthanasie pleegt zich aan wettelijk vastgelegde zorgvuldigheidseisen moet houden en dat achteraf evaluatie plaatsvindt of de regels goed gevolgd zijn.

De oud-bewindsvrouw werd in 2014 op 81-jarige leeftijd dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze bleek met messteken om het leven gebracht. Begin dit jaar bleek dat Bart van U. haar had omgebracht, naar zijn zeggen omdat stemmen hem daartoe een "goddelijke opdracht" gaven.

Van U. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de doodslag op Borst en voor die op zijn zus. Het Openbaar Ministerie is tegen dit vonnis in beroep gegaan.

Advertentie via Ster.nl