De cockpit van de MH17-Boeing werd in november 2014 geborgen
NOS NieuwsAangepast

Karrenvrachten MH17-bewijs in zeven hoofdpunten

Vanmiddag kwam het Joint Investigation Team (JIT), het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, met bewijsmateriaal naar buiten. Het leidde tot reacties en vervolgvragen. Dit zijn de hoofdpunten:

1. De conclusies

De MH17 is volgens JIT neergehaald door een Buk-raket van Russische makelij, die vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht. Na de lancering ging het Buk-systeem terug naar Rusland. De lanceerplek was in handen van pro-Russische rebellen. Het onderzoeksteam sluit uit dat een ander vliegtuig de MH17 heeft neergehaald.

2. Het bewijs

Het JIT heeft karrenvrachten bewijs verzameld: foto's, video's, telefoontaps en getuigenverklaringen. Daarmee is onder meer de route van het Buk-systeem en de lanceerplek vastgesteld. Het JIT heeft "geen enkele twijfel over de juistheid van de conclusies die we vandaag presenteren".

De belangrijkste conclusies van het JIT over MH17

3. De verdachten

Er zijn ongeveer honderd mensen in beeld. Niet per se verdacht, maar ze vervulden wel een actieve rol bij het bemachtigen, vervoeren en lanceren van de Buk-raket. Hun identiteit is bij het JIT bekend. Onderzoeksleider Fred Westerbeke is optimistisch dat de daders worden berecht. "Het gaat ons lukken."

4. De reacties in Den Haag

Premier Rutte denkt dat vervolging van de verantwoordelijken dichterbij is gekomen. Hij wil niet zeggen of hij Rusland verantwoordelijk houdt. In de Tweede Kamer raakt het geduld met Rusland wel op. Kamerleden zeggen dat betrokkenheid van Rusland nu overduidelijk is.

5. De reacties in Moskou

Rusland houdt vol dat het niets te maken heeft met de ramp. Volgens de woordvoerder van president Poetin is de zaak omgeven "door een enorme hoeveelheid speculaties". Rusland blijft wijzen naar Oekraïne en wil dat er een nieuw onderzoek komt.

6. De nabestaanden

Nabestaanden reageren veelal opgelucht op de conclusies. De hoeveelheid bewijsmateriaal en de stelligheid waarmee dat is gepresenteerd, geeft ze hoop. "Dit is een mijlpaal."

7. De toekomst

Het onderzoek van het JIT is nog lang niet klaar en gaat nog veel tijd kosten. "Het aanwijzen van concrete verdachten, zal de meest complexe stap zijn", zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl