Speciale teams van Defensie zoeken naar sporen van van een vermist persoon.
NOS Nieuws

Achterblijver van vermiste krijgt vooral praktische hulp

Achterblijvers van vermissing krijgen voorlopig vooral praktische hulp bij hun problemen met ambtelijke instanties, verzekeraars en banken. Minister Van der Steur wil vermiste personen voorlopig geen aparte status geven in de wet. Voor de wet zijn mensen nu of dood of levend. 'Langdurig vermist' bestaat niet.

"Aan snelle en praktische oplossingen zullen de achterblijvers nu meer hebben", zei de minister van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. Wel komt er een onderzoek.

Oppositiepartijen SP, CDA en PVV willen wel dat vermiste personen een wettelijke status krijgen. Voor de familie levert het gebrek aan een officiële status vaak grote problemen op. Het salaris of pensioen van de vermiste wordt stopgezet, abonnementen kunnen niet worden opgezegd of de verzekeraar en bank doen lastig.

Obstakels

Inger de Vries' vader was acht maanden vermist en zij verzamelde vorig jaar 40.000 handtekeningen om in de Kamer te vertellen over alle obstakels. Ook pleitte zij voor een wettelijke status voor vermiste personen.

De minister zegt mee te leven met de achterblijvers, maar vraagt zich af of een nieuwe wet de oplossing is. "Dan zijn de achterblijvers nu blij maar kan zo'n wet nog wel een jaar duren. We moeten een snelle route kiezen."

Aan snelle en praktische oplossingen zullen de achterblijvers nu meer hebben

Minister Van der Steur over de protocollen die hij met allerlei instanties heeft afgesloten

Van der Steur heeft zijn hoop vooral gevestigd op de protocollen die hij met negen instellingen heeft afgesproken. Met onder meer verzekeraars, zorginstellingen, banken, pensioenfondsen, burgemeesters en de Belastingdienst zijn afspraken gemaakt om de achterblijvers zo veel mogelijk te helpen. Ook kunnen achterblijvers vanaf 1 december naar het centraal register bij de politie om een verklaring van vermissing te krijgen.

Terecht

Van der Steur benadrukt dat het probleem beperkt is. De politie krijgt jaarlijks zo'n 40.000 meldingen van vermissingen binnen, maar binnen een week is zo'n 90 procent al weer terecht. In totaal telt Nederland 20 tot 25 langdurig vermisten.

Het WODC, het onafhankelijk wetenschappelijke bureau van het ministerie, komt voor de zomer met de resultaten van het onderzoek naar consequenties van zo'n wettelijke verankering van de status 'vermist'. De regeringspartijen PvdA en VVD en ook de oppositiepartijen steunen het "tweesporenbeleid" van Van der Steur.

De minister gaat ook nog praten met Inger de Vries, zei hij in de Tweede Kamer. Haar vader werd uiteindelijk dood gevonden in zijn uit het water gehaalde auto in Zeewolde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl