Adolf Hitler (links) en Heinrich Himmler (midden)
NOS Nieuws

Veiling schilderijen Hitler en Himmler gaat niet door

De veiling van drie schilderijen van nazi-kopstukken in Enschede gaat niet door. Dat heeft het Twents Veilinghuis besloten. Het veilinghuis wilde half oktober portretten veilen van Adolf Hitler en SS-leider Heinrich Himmler.

Gisteren reageerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) woedend op de geplande veiling. Nu heeft het veilinghuis besloten om de werken toch niet te veilen. "Dat was een moeilijk besluit", reageert directeur Laurens ten Vergert. "Wij zien het als kunstwerken. Maar uit respect voor mensen die aanstoot aan de werken nemen trekken we de drie portretten terug uit de veiling."

CIDI-baas Hanna Luden reageert verheugd op het besluit. "Dit is precies wat we gevraagd hebben. Het zijn niet zomaar schilderijen, maar werken uit een periode waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan."

Niet terug

Wat er nu met de kunstwerken gaat gebeuren, weet het veilinghuis nog niet. "Misschien gaan ze naar een museum of een documentatiecentrum", zegt directeur Ten Vergert. "Daar moeten we de knoop nog over doorhakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl