Beide piloten kwamen om het leven, een inzittende raakte gewond
NOS Nieuws

Twee doden bij crash met Zwitserse legerhelikopter

In Zwitserland is een legerhelikopter neergestort. Beide piloten zijn daarbij om het leven gekomen. Een derde inzittende raakte gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Het is het tweede incident binnen een maand. Eind augustus stortte een F/A-18-straaljager van de Zwitserse luchtmacht neer in het kanton Wallis. Ook daarbij kwam de piloot om het leven.

De helikopter die vandaag neerstortte, een Super Puma van Franse makelij, maakte een vlucht in het kader van een OVSE-inspectie. Het toestel stortte neer vlak bij de weg over de Gotthardpas, dicht bij de Italiaanse grens.

De piloten hadden daar vier Franse officieren en een begeleider afgezet. Vlak nadat de helikopter weer was opgestegen stortte het toestel neer.

Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. De Zwitserse luchtmacht heeft nog 14 Super Puma-helikopters. Die blijven aan de grond tot er meer duidelijk is over de toedracht van het ongeluk.

In de afgelopen twintig jaar zijn er twaalf incidenten geweest met helikopters en straaljagers van de Zwitserse luchtmacht, waarbij 21 mensen om het leven kwamen.

Het meest recente ongeluk was dus in augustus met de F/A-18-straaljager in Wallis. In oktober stortte een soortgelijk toestel van de Zwitserse luchtmacht neer tijdens een trainingsvlucht in Frankrijk en in 2013 gebeurde dat tijdens een trainingsvlucht in het kanton Obwalden.

Begin juni stortte vlak bij Leeuwarden een andere Zwitserse straaljager neer van het type F-5 na een botsing in de lucht. De piloot kon zich met een schietstoel in veiligheid brengen.

Het laatste ernstige helikopterongeluk in Zwitserland was in 2011. Toen stortte een Cougar-helikopter neer tijdens een trainingsvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl