Het Amazonegebied
NOS Nieuws

Peruaanse in jungle levend verbrand vanwege hekserij

In het Peruaanse gedeelte van het Amazoneregenwoud is een vrouw levend verbrand omdat ze volgens haar gemeenschap een heks was. De 73-jarige Rosa Villar Jarionco zou mensen ziek hebben gemaakt en was daarom ter dood veroordeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie is op een video van de verbranding te zien dat de vrouw op een stapel houtblokken en takken zit met haar handen vastgebonden achter haar rug. Een man overgiet het hout en de vrouw met brandbare vloeistof en een andere man gooit vervolgens een brandende lucifer naar de houtstapel.

Logboek

De dorpelingen hebben het vuur drie dagen brandend gehouden om sporen uit te wissen, zegt de aanklager. Maar de politie heeft toch resten van Villar Jarionco gevonden. In een logboek van het dorp was de terdoodveroordeling wel genoteerd.

Het incident gebeurde ruim een week geleden, maar omdat het gebied zo afgelegen is, komt het nieuws nu pas naar buiten.

In het Peruaanse Amazoneregenwoud leven zo'n 300 inheemse gemeenschappen waar beschuldigingen van hekserij gewoon zijn. In 2015 werd een zwangere vrouw uit een ander dorp dusdanig mishandeld dat ze haar kind verloor. Ook zij had zich volgens dorpsgenoten schuldig gemaakt aan hekserij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl