De kernreactor bij Petten, waar de 1600 vaten historisch radioactief afval liggen opgeslagen
NOS NieuwsAangepast

'Proefdieren, handschoenen en boutjes in vaten kernafval Petten'

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Het radioactief afval, dat ligt opgeslagen in 1600 vaten in het Noord-Hollandse Petten, moet daar echt weg. In de vaten zit een ratjetoe van radioactieve materialen, zegt Stichting Laka. Het Landelijk Kernenergie Archief reageert daarmee op het nieuws dat beheerder NRG zegt het afvoeren van het kernafval niet te kunnen betalen.

NRG erkent dat voor een deel van de vaten nog onbekend is wat er precies in zit. Maar dat is juist een belangrijke reden om het wel zo snel mogelijk op te ruimen, zegt Daniël Meijers van het Laka. Volgens hem zijn er in het verleden zelfs proefdieren in de vaten gestopt, waarmee experimenten zijn gedaan met radioactiviteit. "Kadavers, pvc-tafellakens, boutjes, schroefjes, handschoenen, alles zit door elkaar in die vaten. Hoog-radioactief en laag-radioactief. Om dat ordentelijk te sorteren en veilig af te voeren, is gevaarlijk, ingewikkeld en duur", zegt Meijers.

Gevaar

Een deel van het materiaal blijft duizenden jaren radioactief. Op korte termijn is er geen gevaar, denkt Laka, maar op de lange termijn wel. Daarom kan het afval ook niet in Petten blijven liggen, zoals sommige politici suggereren. De manier waarop het is opgeslagen, zorgt er volgens Laka voor dat het er niet eeuwig kan blijven liggen.

"Op een gegeven moment gaan de pluggen van de vaten corroderen, en dan komt het in het milieu terecht, in de duinen. Dus je kunt het wel even laten liggen, voor de komende 10 jaar is het nog wel veilig, maar niet voor de komende honderd jaar. Het moet er een keer uit. Nu weten we nog een beetje wat er ligt", zegt Meijers. "Verbazingwekkend is het niet dat het eruit moet. Het is vooral jammer dat ze het altijd hebben laten lopen."

Covra

De 1600 vaten radioactief afval moeten worden afgevoerd naar de Covra (Centrale organisatie voor radioactief afval) in Zeeland. Daar heeft de politiek al lang geleden toe besloten. De Covra heeft weinig begrip voor de noodkreet van NRG en zegt dat het bedrijf gewoon aan z'n wettelijke verplichting moet voldoen.

Directeur Jan Boelen van de Covra zegt: "Wij hebben een hele duidelijk rol in Nederland. Wij zorgen voor het Nederlandse radioactieve afval onder een aantal voorwaarden. Eén voorwaarde is: de vervuiler betaalt. Wij kunnen geen subsidie gaan geven aan afvalproducenten. Dat is de wereld op z’n kop."

Directeur Jan Boelen van de Covra

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl