De in 2015 in gebruik genomen kolencentrale in de Eemshaven
NOS Nieuws

RWE krijgt 100 miljoen euro belastinggeld terug

De overheid moet energieconcern RWE, moederbedrijf van Essent, ruim 100 miljoen euro aan belastinggeld terugbetalen. Het concern heeft van 2013 tot 2016 onterecht kolenbelasting betaald, volgens het gerechtshof in Den Bosch.

De Nederlandse staat mocht in die jaren alleen kolenbelasting heffen om een gunstig effect op het milieu te bereiken. Dat was een voorwaarde die Brussel stelde om kolenbelasting te mogen heffen. Volgens het gerechtshof werd de eerder afgeschafte kolenbelasting in 2013 echter doelbewust weer ingevoerd om extra inkomsten te genereren.

Wiebes en Weekers

Het gerechtshof verwijst daarbij naar een aantal verhandelingen in de Tweede Kamer. Zo zei staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dit jaar in een debat met een Kamerlid dat "kolenbelasting bijdraagt aan de inkomsten voor de staat, maar niet aan vergroening of verduurzaming". En in 2011 schreef toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers over herinvoering van de afgeschafte kolenbelasting: "Het primaire doel van de maatregel is het genereren van opbrengsten".

Ook andere energiebedrijven die kolen stoken in hun centrales hebben rechtszaken aangespannen. Maar Nuon kreeg eerder ongelijk bij de rechter in een vergelijkbare zaak. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl