Ambtenaren en aanhangers van Avviso Pubblico tijdens een mars tegen geweld in Polistena
NOS NieuwsAangepast

Ambtenaren Italië onder maffia-druk: ik voel me vaak depressief

Doodsbedreigingen, brandstichting, kogelbrieven of dode dieren voor de deur. Het is dagelijkse kost voor veel overheidsfunctionarissen in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Dag in dag uit hebben zij te maken met de dreiging van verschillende maffiabendes.

Zo ook Benedetto Zoccola, locoburgemeester in de gemeente Mondragona. Een maffiabaas liet als vergelding voor zijn arrestatie een bom plaatsen onder het bureau van Zoccola. De bom ontplofte minder dan een meter van de locoburgemeester. Naast een gehoorbeschadiging hield hij er ook een posttraumatische stress-stoornis aan over.

Benedetto Zoccola, locoburgemeester in de gemeente Mondragona

"Ik kan mijn vrienden inmiddels op een hand tellen", zegt Zoccola tegen persbureau Reuters. "Ik voel me vaak depressief en geïsoleerd. Soms ben ik zo down dat ik geen zin meer heb om te leven." Afgelopen maand ontving Zoccola opnieuw tientallen doodsbedreigingen. Hij wordt sinds drie jaar 24 uur per dag bewaakt.

Zoccola is lang niet de enige die dit doormaakt. Ook Francesca De Vito, burgemeester van Calimera, ontving een envelop met twee kogels. Net als Michele Tripodi, burgemeester van de gemeente Polistena. De auto van Rosario Rocca, burgemeester van Benestare, werd in brand gestoken. En soms blijft het niet bij dreigementen; de afgelopen vier decennia zijn er 132 bestuurders vermoord door de maffia.

  • Reuters
    Burgemeester Rosario Rocca
  • Reuters
    Francesca De Vito
  • Reuters
    Michele Tripodi spreekt tijdens een bijeenkomst in Polistena

Ondanks dat de maffia groter en machtiger is dan ooit, weigeren steeds meer Italianen op hun knieën te gaan. Enkele jaren geleden begon een groepje ambtenaren het netwerk Avviso Pubblico, een vereniging die zich openlijk verzet tegen de misdaadorganisaties.

De vereniging geeft Benedetto Zoccola steun. "Sinds ik mensen heb ontmoet met dezelfde ervaringen, heb ik me niet meer alleen gevoeld."

  • Reuters
    In Polistena hangt een gedenksteen met namen van mensen die werden vermoord door de maffia
  • Reuters
    Ambtenaren en aanhangers van Avviso Pubblico tijdens een mars tegen geweld in Polistena
  • Reuters
    Ambtenaren en aanhangers van Avviso Pubblico tijdens een mars tegen geweld in Polistena

Bendes als de Siciliaanse Cosa Nostra of de 'Ndrangheta, de Calabrische maffia, domineren het dagelijks leven in het zuiden van Italië. Maar ook burgemeesters in het noorden van het land komen steeds meer in gevaar.

Het verzet tegen het geweld is niet nieuw, maar volgens correspondent Rop Zoutberg durven steeds meer Italianen openlijk naar buiten te treden. "Het past heel erg in het beeld van nu. Je stem verheffen, je organiseren en dat openlijk doen. Zeggen: ik doe niet meer mee. Ook durven steeds meer mensen aangifte te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl