In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Zwitsers onderzoeken darmen van Drentse veenlijken

  • Drents Museum
    De lichamen zijn een voor een door een scanner gehaald
  • Drents Museum
    De lichamen zijn een voor een door een scanner gehaald door de Zwitserse onderzoekers

Zwitserse onderzoekers zijn bezig de Drentse Veenlijken van binnen te bekijken. Sinds gisteren wordt het Paar van Weerdinge onder handen genomen in het Zwitserse Bazel.

Volgens conservator van het Drents Museum Vincent van Vilsteren is dat nodig om antwoorden te krijgen op vele vragen over het veenpaar.

Anatomische raadsels

"Er is een heel mooie foto uit 1904, het jaar dat de lijken werden gevonden. En er is een aantal mysterieuze vraagpunten. Bij een van de mummies liggen darmen op de borst. En wat dat nou eigenlijk betekent, dat is heel lang onduidelijk geweest", zegt Van Vilsteren.

Het andere veenlijk heeft een gat in de buik. Daarom wordt onderzocht of de darmen van de ene misschien bij de ander op de borst liggen.

De lichamen zijn na de scan onderzocht met een endoscoop.

Moderne technieken

Onderzoekers uit allerlei landen onderzochten de twee veenlijken uit Weerdinge. Ze gebruikten onder meer een CT-scan en een endoscopie. Daarmee kijken ze met een kleine camera in het lichaam. Zo proberen de onderzoekers raadsels rondom het paar op te lossen. De veenlijken stammen uit de late ijzertijd.

"Dat was op zich een heel nieuwe ervaring omdat je iets ziet van het lichaam wat je anders helemaal niet ziet", vertelt Van Vilsteren. Tijdens de endoscopie zijn monsters van weefsel genomen die de komende tijd worden geanalyseerd.

In 2018 moet er meer duidelijk zijn over de vraagstukken over het Paar van Weerdinge. Van Vilsteren verwacht dat ze daarna ook weer in Assen te bewonderen zijn.

Advertentie via Ster.nl