NOS NieuwsAangepast

Na het eerste debat: media bepalen wie de winnaar is

De verwachtingen konden niet hoger zijn voor de confrontatie tussen Hillary Clinton en Donald Trump. De afgelopen dagen ging het op de Amerikaanse televisie bijna nergens anders over. De grote vraag: welke Trump staat er zo op het podium, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Gaan we de ongeremde Trump zien, met de rake one-liners en soms wat wilde uitspraken? Of misschien de ingetogen presidentiële Trump?"

Het antwoord: de eerste Trump. "Hij koos meteen de aanval met één van zijn favoriete onderwerpen: handelsverdragen", zegt Van der Horst. "Het was Trump ten voeten uit. Hij onderbrak Clinton heel vaak."

Clinton liet zich op haar beurt niet verrassen. Ze viel Trump aan op zijn gebrek aan concrete plannen en zijn voorstellen waar alleen de allerrijksten van profiteren, maar soms nam ze niet eens de moeite. "Clinton presenteerde zich als de bekwame 'commander in chief' die verstand heeft van zaken. Dat ze de juiste ervaring heeft om dit land te leiden en inhoudelijke plannen om de regering te leiden. Plannen die Donald Trump niet heeft", zegt van der Horst.

Eigen achterban eerst

Volgens Van der Horst richtten beide kandidaten zich vooral op de eigen achterban. "Trump was Trump en presenteerde zich als de buitenstaander die niet besmet is door de politiek in Washington en opkomt voor de werkende Amerikaan. 'Ik ben een zakenman en weet hoe je geld moet verdienen. Politici zitten vol met lucht'."

Clinton maakte geen grote fouten. Alleen Trump maakte volgens Van der Horst een uitglijder met een opmerking over Clintons uiterlijk. "Hij zei dat ze niet het uiterlijk had om president te zijn. Hij corrigeerde zich daarna, maar Clinton ging er gelijk op in."

'Deze man noemt vrouwen varkens, sloebers en honden'

De grote vraag is dus of de kandidaten zwevende kiezers hebben overtuigd. "Als het stof is neergedwarreld zullen de media besluiten wie gewonnen heeft. Ik heb nog geen alles overheersende mening gezien", zegt Van der Horst. "Daarom wordt het interessant wat de opiniepeilingen gaan doen."

Op onze speciale site NOS The Series volgen we de Amerikaanse verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl