Tijdens de bronsttijd raken deze herten in gevecht
NOS NieuwsAangepast

Slagbomen en hoge boetes tegen verstoren van de bronst

Natuurmonumenten wil een eind maken aan de verstoring van de hertenbronst door recreanten. Daarom zijn slagbomen geplaatst bij wandelpaden, en zijn er boetes van 750 euro uitgeschreven.

In de herfst is het paartijd voor de edelherten, ook wel bronst genoemd. De mannetjes doen door het burlen hun lokroep, en strijden om de vrouwtjes. Maar de dieren worden te vaak gestoord, zeggen natuurbeheerders.

Armklem

Boswachter Verwoerd van Geldersch Landschap heeft dit seizoen al tien keer een boete gegeven, vertelt hij tegen Omroep Gelderland.

"Vrijdag waren er twee fotografen die steeds dichter bij de herten wilden komen, in een rustgebied", zegt Verwoerd. "De hindes vlogen de weg over en kunnen zomaar in botsing komen met een auto." De boswachter ging achter de fotografen aan, en kreeg er eentje te pakken. Dat viel nog niet mee. "Ik heb hem met een armklem tegen de grond moeten werken."

De man kreeg een boete voor verstoring van het wild. "Een zogenoemde bestuurlijke strafbeschikking. Dat is nieuw. Ik schrok zelf van het bedrag: 750 euro."

Afgesloten

Bepaalde gebieden zijn verboden terrein voor bezoekers tussen vier uur 's middags en tien uur 's ochtends. Toch lopen er ook dan nog steeds mensen op de hei, stelt Natuurmonumenten. Daarom zijn er op vijf plekken slagbomen geplaatst bij de belangrijkste wandelpaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl