Bondskanselier Merkel zei op het partijcongres van de CDU dat Duitsland de vluchtelingenstroom zal terugdringen, maar ook dat iedereen die hulp nodig heeft, die krijgt
NOS Nieuws

Blog wakkert discussie aan over seksisme in Merkels partij CDU

Een blog over seksisme binnen Angela Merkels partij, de CDU, heeft voor flink wat opschudding gezorgd. Volgens de schrijfster van het blog, het 26-jarige Berlijns CDU-parlementslid Jenna Behrends, heerst er binnen de partij een vrouwonvriendelijke cultuur. De secretaris-generaal van de CDU Peter Tauber geeft na de ophef publiekelijk toe dat seksisme een probleem vormt binnen de partij.

In Behrends' blog schrijft ze over de roddelcultuur binnen de CDU. Zo wordt er volgens haar over vrouwen gezegd dat ze zich "via de slaapkamer omhoog proberen te werken". Ook beklaagt ze zich over de manier waarop collega's haar aanspreken. De CDU-lijsttrekker bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen van afgelopen maand, Frank Henkel, zou haar op een partijdag "eine große süße Maus" hebben genoemd. Maus is een veelgebruikt koosnaampje in Duitsland.

Ook zou Henkel voordat Behrends officieel als kandidaat werd genomineerd aan een collega van haar hebben gevraagd: "Neuk je die?"

Seksisme is niet alleen een probleem in de politiek. Er is meer aandacht voor nodig in alle lagen van de maatschappij.

Secretaris-generaal Tauber

Behrends aanklacht werd vrijdag meteen opgepikt door de Duitse tabloid Bild. In Bild deed ook secretaris-generaal Tauber zijn opvallende bekentenis: "Ik krijg verhalen als deze vaker te horen, alleen worden er dan geen namen genoemd". Volgens hem is het probleem wel breder dan de CDU. "Seksisme is niet alleen een probleem in de politiek. Er is meer aandacht voor nodig in alle lagen van de maatschappij."

Op sociale media krijgt het blog van Behrends intussen een hoop aandacht. Op Facebook betuigden veel mensen hun steun en werd het vooral moedig gevonden dat ze met haar verhaal naar buiten kwam. Als snel werd de hashtag #SexismusinParteien trending.

Naast alle steunbetuigingen waren er ook genoeg twitteraars die vonden dat Behrends zich aanstelde.

Merkel zelf heeft zich niet uitgelaten over de kwestie. Wel beklaagde ze zich dit weekend in een interview met het blad Wirtschafswoche over het blijvende gebrek aan vrouwen in topfuncties in het Duitse bedrijfsleven. "Ik was lang tegen een quotum. Maar op een bepaald moment heb je zoveel lege beloftes gehoord dat duidelijk is: zo gaat het niet."

Ook de CDU heeft al jaren moeite genoeg vrouwen op hun kieslijsten te krijgen. Volgens Behrends is dat met deze cultuur niet raar. Tegen een vriendin die haar vroeg hoe ze voor de CDU politiek actief kon worden, wilde ze eigenlijk zeggen: “Ga daar weg, zo snel als je kan.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl