NOS NieuwsAangepast

Brits koningshuis leent Nederlandse topstukken aan Mauritshuis

Peer Ulijn laat schilderijen Nederlandse schilders zien in Mauritshuis

Het is een kleine tentoonstelling, maar wel een speciale: in het Mauritshuis in Den Haag hangen de komende maanden 22 Nederlandse schilderijen die komen uit de collectie van het Britse koningshuis. Het gaat om de belangrijkste stukken uit de Royal Collection en bevatten hoogtepunten uit de oeuvres van schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen.

De Britse verzameling is één van de belangrijkste en grootste kunstverzamelingen in de wereld. De collectie is een van de laatst overgebleven Europese koninklijke verzamelingen. Formeel wordt hij nog steeds beheerd door koningin Elizabeth zelf.

Genrevoorstellingen

"Hoewel de schilderijen uit een koninklijke verzameling komen, gaan ze allemaal over het dagelijkse leven", legt verslaggever Peer Ulijn uit. Deze stukken worden ook wel genrevoorstellingen genoemd. Dat zijn taferelen die de schijn wekken dat ze uit het dagelijks leven zijn gegrepen; van boeren in een herberg tot rijkere mensen in een duur interieur. Ze werden geschilderd tijdens de Hollandse Gouden Eeuw.

Ulijn noemt als voorbeelden twee schilderijen van Gerrit Dou. "Op dit kleine schilderij is een lieflijk meisje te zien, dat gewoon uien aan het hakken is."

'De Muziekles' van Johannes Vermeer wordt recht gehangen tijdens de opbouw van de tentoonstelling 'Hollanders in huis' in het Mauritshuis

Ook de schilderijen van Jan Steen lijken het dagelijkse leven goed te weerspiegelen. "Bij Steen zagen we vaak drinkgelagen in een café of een vechtpartij." Maar één schilderij van Steen springt er uit bij deze collectie, zegt Ulijn. Het schilderij van een vrouw in een slaapkamer. "Dit schilderij is zeer erotisch voor die tijd. De vrouw kijkt wellustig en trekt haar kousen uit."

Maar het schilderij laat niet alleen erotiek zien. "Op de voorgrond is een doodshoofd te zien, dat beschrijft hoe alles in het leven vergankelijk is."

De tentoonstelling is van 29 september tot en met 8 januari te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl