Anna van der Breggen komt juichend over de finish bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS WielrennenAangepast

Oranje met sterke wielerploegen naar WK in Qatar

Bondscoach Johan Lammerts heeft zijn selecties bekendgemaakt voor de WK wielrennen in Qatar. Voor het praktisch vlakke parcours heeft hij gekozen voor hardrijders en sprinters.

Dylan Groenewegen en Danny van Poppel maken hun debuut op een WK. Als het in de wegwedstrijd na 250 kilometer aankomt op een sprint, en die kans is zeer aanwezig, moeten zij proberen Nederland voor het eerst sinds 1997 een medaille te schenken.

Dylan Groenewegen troeft alle toppers af in de sprint van de eerste etappe van de Eneco Tour

In Qatar wordt eerst een lange lus door de woestijn gereden. Daarna worden er rondjes van vijftien kilometer in Doha afgewerkt. Daar kunnen de vele bochten in het parcours en de wind van grote invloed op het koersverloop zijn. Dat is koren op de molen van Niki Terpstra, afgelopen zondag nog beresterk in de Eneco Tour.

Naast dit drietal mogen ook Tom Dumoulin, Jos van Emden (beiden ook de tijdrit), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle, Koen de Kort en Tom Leezer hun koffers pakken. Leezer maakt net als Van Poppel en Groenewegen zijn debuut.

Van Vleuten kan zich revancheren

Bij de vrouwen kan Lammerts rekenen op een ijzersterk achttal. Olympisch kampioene Anna van der Breggen weet zich gesteund door Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, Amy Pieters, Marianne Vos, Kirsten Wild en Annemiek van Vleuten.

Laatstgenoemde zal erop gebrand zijn zich van haar beste kant te laten zien. Tijdens de Olympische Spelen kwam ze op goudenmedaillekoers keihard ten val in de afdaling. Ze bleef lang roerloos op het asfalt liggen en velen vreesden voor haar leven. Ze hield er 'slechts' een paar gebroken ruggenwervels en een hersenschudding aan over.

Een maand later won Van Vleuten bij haar rentree direct de Ronde van België. Toen zei ze: "Ik weet niet hoe, maar ik voel me weer als in Rio. Die vorm is er nog steeds."

Drie troeven op de tijdrit

Van Vleuten komt ook in actie op de tijdrit. De twee anderen zijn Anna van der Breggen (zilver in 2015) en Ellen van Dijk (goud in 2013).

Selecties WK wielrennen 2016

MannenVrouwen
Dylan van BaarleAnna van der Breggen *
Tom Dumoulin *Chantal Blaak
Jos van Emden *Ellen van Dijk *
Dylan GroenewegenRoxane Knetemann
Koen de KortAmy Pieters
Sebastian LangeveldAnnemiek van Vleuten *
Tom LeezerMarianne Vos
Danny van PoppelKirsten Wild
Niki Terpstra 

* = rijden ook de tijdrit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl